5 x gröna föräldrahacks

Föräldraskapet – en enda lång pryl- och köpfest? Inte längre. Här är fem smarta sätt att dra ner på utgifterna – både på bankkontot och klimatkontot. 

Hyber – hyr dina barns garderob

Ett barns garderob verkar mest bestå av ”för litet” eller ”för utslitet” eller ”passar nu men svårmotiverat med en ulloverall mitt i sommaren”. När det kommer till barnkläder är de flesta av oss bra på att tänka, ärva och handla begagnat, men det kan vara både tidskrävande och svårt att hitta en overall i bra skick och i rätt storlek i precis rätt tid. Detta vill Hyber hjälpa till med, genom att vara en superenkel och smart cirkulär uthyrningstjänst för barnkläder och prylar. Hyr bebiskläder, gummistövlar, skalkläder eller jeans – allting levereras inom 1-3 dagar och du behöver inte oroa dig för slitage – det ingår i priset. Allt som går att laga lagas dessutom av Hyber. När ditt barns fötter växt en storlek byter du bara till en par större stövlar, Hyber ser till att du får returemballage tillsammans med dina nya produkter. Konceptet verkar – med all rätt – gå hem.  Över en miljon kilo CO2e har Hybers medlemmar besparat miljön sedan lanseringen 2017. Man räknar också med att alla familjer som hybrar sparar i genomsnittt 2 600 kronor per barn.

Du hittar Hyber här!

Parently – prenumerera på barnprylar

Bilbarnstolar, resesängar, barnvagnar, bärselar … visst vore det fantastiskt att kunna hyra alla de där dyrgriparna som bara används en kort tid? Via Parently kan du göra precis just det, och du gör det på enklast möjliga sätt dessutom. Välj ett prylpaket eller en enskild pryl, hyr så länge du behöver och när du inte längre har behovet kommer Parently och hämtar upp hela klabbet. Självklart får prylarna genomgående service, tvätt och säkerhetskontroll innan de går vidare till en annan glad prenumerant. Att Parently lanserades så sent som 2020 känns faktiskt snudd på lite galet.

Här kan du kolla in Parently!

PO.P til’ you drop

Världskända Polarn o. Pyrets mål är att tre barn ska använda varje plagg – minst. Redan 2010 startade de därför second hand-försäljning på den egna sajten, men sedan en tid tillbaka finns även möjligheten att både sälja och köpa begagnade kläder i alla kedjans butiker runt om i Norden.

Du lämnar helt enkelt in dina hela och tvättade begagnade PO.P-plagg – oavsett hur gamla de är – i valfri butik. Butiken värderar plagget baserat på skicket och du får ersättning i form av en värdecheck. Det är främst ytterkläder, jeans och ull som butikerna säljer vidare – kort sagt de där plaggen som kostar på i plånboken och som man helst vill ha lite extra kvalitet på. 

Ta en kik på PO.Ps online-second hand-utbud här!

Skogen Baby!

Skogen Baby gör miljövänliga nappar som är designade, tillverkade och förpackade i Sverige. Nappen –som är superfin dessutom – är tillverkad av träbaserat material som är 97 procent förnybart, CO2-positivt och hållbart. Även förpackningen är gjord av återvunnet papper och dina förbrukade nappar skickar du tillbaka till till Skogen Baby, då de återanvänds till och blir till nya nappar. 

Baby-biten är med andra ord rätt solklar, men skogen då? Var kommer den ifrån?  Jo, för att ge tillbaka så mycket som möjligt planterar Skogen Baby även sin alldeles egen skog – för varje napp som säljs planterar de ett träd. Du kan till och med se exakt var ditt nappträd är planterat. Snacka om en extra fin dimension till en eventuell present!

Här kan du läsa mer om Skogen Baby och här kan du kolla in den växande napp-skogen. Fint, eller hur?

Minikit – barnkläder i smarta kit

Istället för att enbart sälja begagnade barnplagg styckvis sätter Minikit ihop fina, inspirerande och välmatchade klädkit – precis det som kan vara tidskrävande att hitta second hand. Du söker efter klädkit baserat på stil (Print and colour, Pink and power och så vidare) och därefter väljer du vilken storlek du är ute efter.  Allting som säljs kommer med en kvalitetsgaranti och samtliga plagg har synats i flera steg innan de kommer ut till försäljning. Dessutom är urvalet stort – här finns utrymme att vara selektiv och att hitta rätt. 

Minikit drivs av Josefin Runquist och Maja Andersson som båda har en kandidatutbildning från Textilhögskolan i Borås och en bakgrund från både små och stora klädföretag. Som så många andra briljanta affärsidéer startades Minikit då Maja och Josefin inte kunde hitta vad de själva sökte – ett enkelt sätt att handla begagnade barnkläder i rätt stil och storlek. En månad senare hade de köpt in ett halv ton baby- och barnkläder från föräldrar vars barn hade vuxit ur storlekarna.

Kolla in Minikit här!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!