ACBC = Anything can be changed

Äntligen sneakerssäsong! Vi kollar in det italienska (hållbara!) skomärket ACBC – där stilsäker design, bekväm passform och hållbar produktion blandas i en perfekt mix.

Allt kan ändras – det är ur den grundtanken som idén och lustenI stället för att försöka göra traditionell skotillverkning mer hållbart har ACBC siktet inställt på att fullständigt förändra skovärlden. Det gäller allt från design till produktion och materialval. ACBC är i grunden ett innovationsföretag med siktet inställt på att skapa nya och hållbara material. Själva kallar de sig för ”a circular science company” och när man ser hur de tar sig an alla utmaningar modevärlden står inför när det gäller hållbarhet och cirkuläritet så förstår man verkligen att de har innovationslust i blodet. De har patenterat flera nya, hållbara och innovativa material som de själva använder i sin skotillverkning och som de låter andra ta del av via licenser.

ACBC grundades som ett start-up bolag under 2017 av Gio Giacobbe, som tidigare arbetat på höga positioner inom high-end modevärlden, och Edoardo Iannuzzi, professor i hållbart mode. Deras övergripande vision är att förändra modevärlden genom mer hållbara uppfinningar. Och trots att de bara funnits sedan 2017 har de redan fått flera prestigefyllda utmärkelser, de har collab:at med gigantiska modenamn (vad sägs om Chloé, Gucci och Missoni?!) och de är Italiens första skoföretag som blivit B Corp certifierade. Och allt detta på bara fem år. Spännande, eller hur?

Här lämnas inget åt slumpen. Allt tillverkas på bästa och mest hållbara sätt. Ingen del av skon är bortglömd och både skosnören, innersulor och applikationer är designade och framtagna med hållbarhet, cirkularitet och både människor och djur i åtanke. De granskar noga alla materialval, de har ett eget R&D center där de testar och utvecklar nya material och lösningar och när det kommer till produktion, i alla led, samarbetar de med oberoende företag för att granska se så att alla i kedjan lever upp till de högt ställda hållbarhetskraven.

ACBC vet vad de gör. Det är inget snack om det. Här finns en genuin vilja att förändra traditionella tankesätt i modebranschen. De har gedigen kunskap som de mer än gärna delar med sig av. Därför var det ett logiskt steg för dem att utveckla sin verksamhet till att även konsultera andra företag inom samma bransch. De kan hjälpa till med allt från design- och livscykelanalyser till materialval, produktionsprocess och återvinning. Här har de redan arbetat tillsammans med några av de allra största namnen i modevärlden och de säger själva att de har siktet inställt på att radikalt förändra hur hela branschen tänker kring hållbarhet och produktion.

Vill du läsa mer om dem ska du kolla här och är du sugen på en riktigt hållbart producerad sneaker har de ett helt gäng supersnygga (och sköna!) modeller att kika på.

ACBC X MISSONI Pris: ca 4 400 kr
ACBC Pris: ca 1 600 kr

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!