Badrocks-bonanza

Säg hej till ett av de snyggaste upcyclingprojekt vi sett. Unika badrockar av gamla handduksrester – en fantastisk idé du verkligen inte vill missa!  

Alltså, det finns få saker som gör oss på Kaer så glada som när vi kommer över snygga, smarta och hållbart producerade varor och produkter. Är de dessutom skapade av upcyclade råvaror, ni vet där man gör nya saker av gamla som inte längre har något direkt andrahandsvärde, blir känslan ännu bättre.

Vi tog ett snabbt snack med Ellinor Nilsen som är hjärnan och designern bakom dessa helt otroliga one-of-a-kind badrockar för att höra hennes personliga tankar kring badrockarna.

Hur kom du på den här helt underbara idén?

– Det började för ungefär ett år sedan när jag kom på att jag skulle testa att göra en badrock av gamla handdukar till mig själv. Jag letade handdukar, gjorde mönster och design och sydde den sen själv. Jag gillade resultatet och la ut en bild på Instagram – direkt fick jag otroligt positiv feedback och det var många som hörde av sig och ville köpa till sig själva. Sedan dess har jag producerat så många jag hunnit och hittat material till. Förut sydde jag alla mina beställningar själv men nu har jag hjälp av mikrofabriken Aindustri på Ringön i Göteborg. De är helt fantastiska att samarbeta med och tack vare dem hinner jag nu producera betydligt fler badrockar än tidigare.

Hur hittar du handdukarna du använder?

– Jag arbetar som designer men också som sorterare/värderare av textil på secondhand butiken Björkå frihet – där hittar och köper jag en hel del av de handdukar jag använder. Självklart håller jag också utkik efter handdukar och badlakan så fort jag är på loppis eller i någon annan secondhand butik.

Hur vet du vilka du vill använda?

– Åh! Att komponera rätt handdukar med varandra det är det jag tycker allra mest om med hela processen. Jag pusslar ihop dem utifrån färger och mönster som känns fina tillsammans.

I dagarna har du varit aktuell med ett kollektionssläpp hos & Other Stories… berätta!

– De hörde av sig i höstas och frågade om jag var intresserad av ett samarbete – självklart blev jag både glad och smickrad och såg det som en bra chans att testa hur det kan funka att göra en lite större produktion av badrockar.

Kollektionen, som bestod av 50 helt unika badrockar, släpptes den 5 maj och på bara ett par ögonblick var alla slutsålda. Helt otroligt kul! Jag har också fått så fantastiskt fin respons kring kollektionssläppet och jag känner mig både glad och stolt över alla fina ord och hejarop kring mina skapelser.

Och vi som inte hann få tag på en – var hittar vi dem?

– När jag gjort en ny kollektion släpper jag den alltid till försäljning på Instagram – där blir det först till kvarn-principen som gäller. De är väldigt populära, alla är unika och det finns bara en av varje så det gäller att vara snabb om man är sugen på att köpa en.

Och sist men absolut inte minst… hur viktigt är det med hållbarhetsaspekten för dig?

– Superviktig! Det är drivkraften i hela projektet – att använda material som annars ej har något andrahandsvärde och bara går till spillo. Många av handdukarna jag väljer har både hål och fläckar som jag klipper bort innan jag använder dem. All produktion, även nu när jag skalat upp produktionen, har miljö och hållbarhet i fokus.

Badrockar ur kollektionen för & Other Stories.

Följ Ellinor på instagram @ellinor_nilsen för att se fler härliga skapelser!

Alla bilder från & Other Stories

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!