Bästa basen i garderoben!

Vill du minska dina modeinköp och i stället skapa en genomtänkt basgarderob som funkar till de flesta tillfällen? Då ska du kolla in vår smarta guide till garderobens 10 mest användbara plagg!

För att skapa en riktigt användbar basgarderob bör du först svara på dessa enkla frågor:

Vilka plagg har jag i min garderob som jag verkligen trivs i och som jag använder ofta?

– Låt dessa bli utgångspunkten i din basgarderob.

Vilken färgskala gillar jag bäst? Är jag grafiskt svart, vit och grått, är naturtoner bland mina favoriter eller är det massor med färg och mönster som gäller?

– Det är ett bra utgångsläge att spika en av dessa grupper då det är betydligt enklare att skapa en klockren garderobsbas om du håller dig till samma färgfamilj.  

Vilken stil föredrar jag? Är mode till för att uttrycka min färgstarka personlighet? Är bekvämt ett nyckelord för min stil? Skulle jag beskriva mig själv som en trendig minimalist?

– Hitta din stil och vad du tycker är viktigt med den. Och anpassa de flesta plagg i din basgarderob utifrån de kriterierna.

Dessa är grundläggande frågor du behöver ha koll på innan du startar din väg till den perfekta basgarderoben. Du kan självklart utveckla dem betydligt mer beroende på hur specifik du vill vara med din stil och din garderob. Här tipsar vi om 10 nyckelplagg och accessoarer de allra flesta garderober bör innehålla. Har du 10 grymma plagg kan du med god fantasi skapa en mängd genomtänkta outfits.  

Denim

Denim är bra bas i de allra flesta garderober – oavsett stil. När du hittat den modell, tvätt och slitning du gillar allra bäst kan du med rätt tillbehör ha dem till allt från viktigt jobbmöte till fest och fritid.

Kavaj

Rätt kavaj är väldigt användbar. Du kan bära den till allt från kjol och klänning till jeans och byxor. Just nu är det fokus på stora kavajer med maskulin känsla. De flesta är i tidlösa modeller och kommer funka som bra bas under lång tid framöver. Under de varmare månaderna är kavajen dessutom både snygg och användbar som ytterplagg.

Blus eller skjorta

Här väljer du själv. Gillar du en kaxigare look med mer maskulin känsla satsar du självklart på en skjorta medan en blus ger en mer feminin touch till garderoben. Ofta funkar båda varianterna bra i basgarderoben då det är väldigt snyggt att kombinera både stilrena och feminina snitt ihop.

T-shirt

En bra bas innehåller oftast ett par olika modeller av t-shirt eller topp. Här väljer du såklart vad du gillar bäst. Är det en åtsittande variant eller en oversize? Kanske behöver garderoben fyllas ut med både och?

Snyggbralla

En väldressad byxa är en bra grundpelare. Den passar till allt och bör gå ihop med din kavaj för de tillfällen du behöver vara extra välklädd. Välj själv om du föredrar mycket vidd eller stuprörssmala. Huvudsaken är att du känner dig bekväm!

Ytterplagg

Oftast behöver vi fler än ett ytterplagg. Tänk på att satsa på olika modeller som du kan använda till de olika plaggen i din garderob. Ibland är det lätt att fastna med flera ytterplagg i samma modell vilket ofta inte behövs – satsa i stället på varianter som skiljer sig väldigt från varandra.

Klänning

När det gäller klänning är det bra att satsa på en ganska tidlös och klassisk modell oavsett vilken stil du gillar. Den kan du enkelt klä upp för fest med accessoarer och tillbehör men också använda till vardags utan några krusiduller.

Stickad tröja eller jumper

En enkel jumper eller stickad tröja funkar till alla plagg i basgarderoben. Du kan ha den under din kavaj eller över både klänning och skjorta.

Kjol eller shorts

Traditionellt är kjolen att föredra i en basgarderob men just nu gör shortsen comeback och vi kommer se en hel del av den varan under en längre tid framöver. Kanske är en kjol allt för feminin för din smak och då är shorts absolut ett smart alternativ. Bara för att något är en trend just nu betyder det inte att du inte kan ha det som garderobsbas om du själv älskar att bära plagget.

Skor

Självklart behöver alla mer än ett par skor. Tänk igenom dina val så du inte hamnar med allt för många modeller som kanske dessutom påminner om varandra. En bra idé är att utgå från dina nederdelar och välja skor som passar till dem alla. Ett enkelt riktmärke är att ha ett par sneakers/ledigare skoval, ett par vardagsskor och kanske ett par med festligare känsla.

Tips!
En bra idé är att låta basgarderoben vara stommen och sedan ha några plagg och accessoarer som du tycker känns lite roligare och mer personliga än basen för att ”pigga upp” stilen när andan faller på.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!