Böckerna som ökar klimatkkunskapen

Ni na ni na n ana ni n ana na ni na…  Dagens fyra boktips ger kunskap, hopp och skrämmande insikter om vår planet. Kort sagt, obligatorisk läsning för ALLA.

Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft av Emma SundhMaria Soxbo och Johanna Nilsson

Den 8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang och de gör ett utomordentligt jobb – läs mer om Klimatklubben här om du vill veta mer. Boken är en viktig och smart handbok till dig som vill leva ett mer klimatsmart liv – här finns klok kunskap och handlingsplan för alla nivåer av klimatkamp. Förutom handfasta tips får du tankeväckande siffror, smarta resonemang och vettiga checklistor uppdelat på kapitel om bland annat mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn. Kort sagt, allt du behöver för att börja eller ta din klimatresa vidare. 

Åtta steg mot avgrunden: Vårt framtida liv på planeten av Jonathan Jeppsson

Boken med århundradets minst upplyftande titel är precis lika mörk som man kan ana –  detta är läsning som ingen absolut ingen kan – eller bör! – värja sig för.

I åtta delar, en för varje årtionde, beskriver Aftonbladets klimatjournalist Jonathan Jepsson med hjälp av  vetenskapliga rapporter och intervjuer med forskare vad som kommer att hända med jorden och oss människor under detta århundrade. Resultaten är minst sagt skrämmande och långt bortom extremväder och höjda havsnivåer. Avgrunden kryper helt enkelt närmare i ganska god takt – om du inte redan vaknat kommer den här boken garanterat elda på ditt engagemang. OCH din klimatångest …

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv av Johanna Stål och Eva-Lena Neiman

Hos bästa Naturskyddsföreningen får vi mycket klokheter och vettig kunskap, förpacka på ett sätt som alla kan ta till sig. Deras guidebok är inget undantag, detta är den perfekta handboken för dig som vill  leva mera hållbart. Journalisten och föreläsaren Johanna Stål som har lång erfarenhet av hållbarhetsfrågor har tillsammans med Naturskyddsföreningens experter sammanställt 365 tips om allt ifrån minskad reklam i brevlådan till hur man bygger ett Svanen-märkt hus. Här hittar du även fakta om jordens tillstånd med konkret koppling till varför just ett litet tips kan göra stora skillnad. 

Så förändrar vi allt! Guide för en ung människa som vill skydda planeten och sina medmänniskor av Naomi Klein och Rebecca Stefoff

 Den har kallats en ”No Logo” för nästa generation och har du en medveten ungdom i närheten så är detta en perfekt julklapp. Naomi Kleins första bok riktad till unga läsare är en engagerande och inspirerande guide till den som vill förstå och bekämpa klimatförändringarna i vår tid. 

Psst! Alla titlar finns i skrivandets stund att köpa begagnat på bästa Bokbörsen!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!