Boktips: Hållbar människa

Har du haft känslan av att du vill förändras, skapa nya vanor, leva annorlunda? För miljön och planeten men också för egen skull – för att helt enkelt leva ett mer autentiskt liv. Vi har läst tre inspirerande böcker på temat mänsklig hållbarhet och vill såklart dela med oss!

Kan vi skapa en hållbar värld utan att börja med oss själva? Att på djupet bli mer hållbara och omtänksamma i oss själva borde rimligtvis vara där all förändring startar, inte sant? Kommer valen vi gör inte från hjärtat så blir de bara ytterligare krav från omvärlden. Även om de i detta fall är välmenta krav kan de lätt leda till stress och press om vi inte autentiskt känner att önskan kommer djupt inne från oss själva.

Undersökningar visar att vi mår allt sämre – inte bara på grund av allt vi varit igenom de senaste åren – utan generellt. Allt fler börjar tänka efter och känner inte längre att de blir tillfredsställda av yttre framgång, status och pengar. Vi söker något mer. Men hur hittar vi det?

Vi funderar mycket kring den inre hållbarheten och hur vi blir mer närvarande i oss själva. Här är tre boktips som på olika sätt dyker ner i intressanta tankar och vinklingar på just det temat.

Läk dig själv

Dr Nicole LePera

De flesta har säkert hört talas om henne – hon är gigantisk på sociala medier under namnet @the.holistic.psychologist och har mer än 5 miljoner följare världen över. På Instagram delar hon massor av tips och idéer hur man kan förändra tankemönster, bryta vanor och hur man medvetet kan läka sig själv och hjälpa sig själv till ett bättre och mer autentiskt liv. Tanken är densamma och betydligt mer utvecklad i boken ”Läk dig själv”. Här ligger fokus på att god hälsa handlar om både psykiskt, fysiskt och spirituellt välmående – och visst resonerar det i hela kroppen?

Freedom from the known

J Krishnamurti

Det här är en gammal favorit som vi ofta återkommer till. Den är helt klart värd att läsa – om och om igen. Den är lätt att ta till sig och bjuder på nya insikter varje gång. Här väcks tankar och frågor kring hur vi kan frigöra oss själva från samhällets förväntningar och pålagda regler. Vem har egentligen bestämt att det är så här vi ska leva och hur mycket av livet påverkar vi egentligen själva? Den påminner dig om att du alltid har ett eget val och ansvar och genom att förändra dig själv kan du också förändra både relationer och samhälle.

A Return to Love

Marianne Wiliamsson

Författaren och filosofen Marianne Williamsson har en obotlig tro på kärlek. I den här boken vill hon föra oss tillbaka till kärnan i allt – just det – tillbaka till kärleken. Genom att välja kärlek framför rädsla kan vi påverka och förändra alla situationer i livet. Väljer vi en mer kärleksfull approach till livet skapar vi tillsammans en bättre värld och framtid för både barnen och planeten. Här hittar du en mängd kloka och intressanta reflektioner kring hur stor del av världen och livet som idag styrs av rädslor och hur vi kan förändra oss själva och samhället genom att i stället ta fasta på kärlek. Låter väl ändå som kloka tankar?

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!