Dags för dagbok

De flesta av oss har skrivit dagbok i någon period av livet. Kanske är det dags att ta upp den vanan igen? Många menar nämligen att ett dagligt skrivande kan hjälpa oss att må bättre, reflektera mer och till och med bli bättre på att förstå oss själva och våra handlingar. Kan ju vara värt ett försök, eller hur?

Helt ärligt, när skrev du egentligen någonting som ingen någonsin ska läsa? Trots att många av oss skriver mycket – allt från rapporter till kom-ihåg-lappar – så är det väldigt sällan vi skriver utan att ha en mottagare eller ett speciellt syfte i åtanke. Även om vi inte alltid är medvetna om det förhåller vi oss oftast till både ramar och regler när vi skriver.

 

Dagboksskrivande är tänkt att vara helt utan regler. Ett ställe där du bara låter tankar och ord föda fritt. Strunta i skrivregler, prestige, logik och sammanhang. Det finns många som förespråkar ett dagligt skrivande som en slags konversation med dig själv som ingen annan någonsin hör. Ett sätt att checka in med dig själv helt utan filter. Låter det lockande?

 

För att det ska bli av gäller det att hitta ett sätt som passar dig. Hela poängen är att dagboksskrivandet ska kännas naturligt och autentiskt. Ett nytt sätt att lära känna dig själv. Det finns många olika sätt att föra dagbok på. Vi har samlat några här och hoppas det kan inspirera dig till att börja en daglig skrivrutin.

Skriv på tid

Sätt en tid som du minst måste skriva. 10–15 minuter är en bra början. Sätt klockan om det behövs. Sedan bara skriv. Skriv den första tanken som dyker upp i huvudet utan att censurera dig själv och sedan bara fortsätt. Det här skrivsättet belyser ofta saker man kanske omedvetet funderar över.

 

Lista saker du är tacksam över

En tacksamhetsdagbok. Det är inget nytt att lista saker man är tacksam över. Många specialister menar att det ett bra sätt att vända negativa tankemönster på. Din tacksamhetslista kan innehålla precis vad som helst. Det här kan kännas ovant till en början men ge inte upp – det blir lättare och lättare.  

 

Guidade dagböcker

Vill du testa att skriva dagbok men inte alls vet hur? Då kan en mer guidade dagbok vara din melodi. Här finns oftast några frågor eller fraser du ska svara på eller reflektera över – olika för varje dag såklart. Ett snabbt och smidigt sätt att starta en daglig rutin på.

 

Daglig check-in

Bestäm dig för att varje dag svara på en eller två frågor. Hur mår jag? Vart är jag på väg? Du bestämmer själv. Tanken är att det ska vara en daglig reflektion av vart vi är just nu. Det kan vara fysiskt, psykiskt, emotionellt, världsligt… låt dagsformen bestämma vad och hur mycket du vill skriva.

 

Bullet journal

Det här är en kombination av kalender, att göra listor, dagbok och anteckningsblock. Här får livets alla delar plats i samma pärm. En bullet journal skapar du helt själv och det finns inga regler eller riktlinjer. Bestäm hur du vill ha det och skapa utifrån det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!