Don’t shop until you drop!

Hur ska man egentligen tänka när det kommer till shoppingvanor och vad ska man påminna sig själv om när suget efter en garderobsuppdatering plötsligt blir stort?

Modeindustrin får ta en hel del skit när det kommer till klimatkrisen. Och dessvärre är det med all rätt. I snitt köper vi 14 kg nya kläder per år och person och vi slänger runt 8 kg under samma period. För att göra det enkelt att förstå väger en t-shirt ca 200 gram och ett par jeans omkring 500 gram. Det säger sig själv att det är en hel del kläder, eller hur?!

För att krydda det hela verkar vi knappast ha några konkreta planer på att förändra våra shoppingvanor och de redan höga siffrorna ökar för varje år.

Som tur är blir allt fler mer medvetna och många klädproducenter tar ett ökat ansvar och satsar oftare på både ekologiskt och återvunnet framför traditionella materialval. Men är det tillräckligt för att vi ska få lov att shoppa loss som vi alltid gjort? Svaret är ett rungande NEJ!

Det allra största problemet för modeindustrins miljöpåverkan handlar om koldioxidutsläppen kring produktionen. De är fortfarande gigantiska hos de allra flesta klädtillverkare. Enligt en rapport som FN tagit fram sker, i snitt, 80 procent av ett plaggs koldioxidutsläpp under själva produktionen. I samma rapport visar de också hur modebranschen ansvarar för mer utsläpp än flyg- och transportbranschen gör tillsammans. Helt galet, eller?! Här måste nya lösningar tas i bruk men fram tills dess är bästa sättet att påverka genom att minska (den annars ökande) konsumtionstakten. Det är dags att de stora modejättarna tar sitt ansvar och precis som att alla involverade i produktionen ska ha rätt till skälig lön och bra arbetsvillkor är det lika viktigt att ställa krav på att företagen minskar sina koldioxidutsläpp drastiskt.

Vad kan vi som konsumenter göra?

  • Ställ krav på förändrade tillverkningsprocesser.
  • Handla så lite nytt som möjligt. Välj allra helst second hand.
  • Välj cykel eller gå – kundens största avtryck kring klädinköp ligger när vi väljer att ta bilen till butiken för att shoppa loss.
  • Tvätta så sällan som möjligt.
  • Vårda dina plagg. Det optimala är att ge dem ett långt liv i din egen garderob och sedan se till att de får nytt liv hos någon annan.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!