Dun? Välj RE:DOWN!

Dunets vara eller icke vara har diskuterats livligt och länge. Företaget RE:DOWN har hittat en smart och hållbar återvinningslösning för dunet och fjädrarna som redan finns i omlopp.

Ska du köpa en ny produkt som innehåller dun? Håll utkik efter RE:DOWN i produktbeskrivningen. Sedan lanseringen 2015 har företaget RE:DOWN samlat in tusentals ton avlagda dunprodukter och försett kunder som Tommy Hilfiger, Patagonia, Acne, Arket, Totême och Lexington med återvunnet dun till deras jackor, kuddar och täcken. 

Allt gammalt dun kommer främst från företag som samlar in textiavfall och från hotellkedjor som vill byta ut sina sängkläder. Dunen utvinns, tvättas, sorteras och steriliseras genom olika miljövänliga processer innan de blir nytt fyllningsmaterial till kläder och inredning. Och man tar verkligen till vara på det insamlade materialet till det yttersta. Allt dun sorteras noggrant ut efter kvalitet till de produkter som de kommer att passa bäst till och med hjälp av avancerad teknik kan man få fram upp till 90 procent återvunnet dun och 10 fjäder med precis lika hög kvalitet som dunet hade från början. 

Allt tas till vara

Hela 97 procent av allt insamlat material återvinns hos RE:DOWN. Spillet som blir över i återvinningsprocessen används och blir bland annat tillisolering, biologiskt nedbrytbara plastalternativ och miljövänlig trädgårdsgödsel. Man använder heller inga kemikalier i återvinningen. Sterilisering av dunet görs med hjälp av höga temperaturer och tvättningen sker med termalvatten som sedan passerar genom RE:DOWNs eget reningsverk. Kort sagt, ska du välja dun, leta efter RE:DOWN. Läs mer om företaget här!

Återvunnet och eko

Ett av de mindre företagen som använder RE:DOWN är Reborn in Colour. De skapar sängkläder av samma höga kvalitet och med samma slags hantverk som förr i tiden. Precis som namnet antyder är det vintagetyger som får nytt liv som sängkläder, men Reborn in Colour tillverkar även täcken av 100 procent återanvänt dun som är sytt i mineral- och växtinfärgad bomull.

Täcke, Reborn In Colour, 2500:-

Även svenska Arket har ett stort urval av jackor och västar med återanvänt dun.

Puffer, 2 250:-
Parka, 2 900:-

Om du inte hittar RE:DOWN i produktbeskrivningen – leta efter RDS-märkningen! RDS står för Responsible Down Standard och det säkerställer att:

 * Dun och fjädrar i produkten inte har plockats från levande fåglar.

 * Uppfödarna har tar ett holistiskt perspektiv på djurskyddet från kläckning till slakt.

* Inget dun från icke-RDS-produktion av misstag blandas med RDS-dun.

* Varje steg i leverantörskedjan är kontrollerad av en godkänd tredjeparts-organisation.

* Endast produkter som till 100 procent består av certifierat dun får bära RDS logotyp.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!