En nybörjares guide till hållbart mode

Vill du göra bättre shoppingval för både miljö och människor? Men vet inte riktigt var du ska börja? Lugn! Vår guide till bättre vanor gör det enklare för dig att ställa om och göra mer och fler omtänksamma modeval.

 

Det är knappast någon nyhet att modebranschen är en av de allra största utsläppsbovarna som finns. Detta för att det helt enkelt produceras alldeles för mycket varor till alldeles för dåliga villkor – för miljön och för de människor som arbetar med produktionen. Det gigantiska utbudet som i många butiker ständigt fylls på har bidragit till att vi idag shoppar alldeles för mycket och ändå har vi garderober vi känner ständigt behöver uppdateras för att utbud och trender förändras. Det säger sig självt att det är ett ganska ohållbart system, eller hur?! Men de glada nyheterna är att det är allt fler som enligt undersökningar visar att de vill förändra sina shoppingvanor men att man generellt inte riktigt vet hur. Eftersom du läser detta gissar jag att du är en av dem som vill skapa bättre och mer hållbara vanor. Härligt!

Vad är hållbart mode?

Tänker att vi börjar här. För det här begreppet är otroligt brett och kan innefatta det mesta. Många modeföretag använder hållbarhet i sin kommunikation men eftersom begreppet är så vagt bidrar det snarare till osäkerhetskänslan om man verkligen gör ett bra val eller inte. Kort förklarat innebär hållbarhet att man som producent har gjort val som är bättre för miljö och människor. Här ska man ha skapat en balans mellan design, produktion och konsumtion och dess miljöpåverkan. Har man gjort miljömässigt bättre val här får produkten räknas som hållbar. Vad som är svårt för oss konsumenter att ta ställning till är hur mycket bättre val som faktiskt gjort och hur produktionen av varan egentligen påverkar miljön. Därför känns det ofta som att man inte riktigt vet om de val man själv gör faktiskt spelar någon roll. Men det gör de! Det finns massor av vanor som vi på konsumentsidan kan förändra och som, om vi är tillräckligt många som gör det, kommer att påverka hela industrin. Så fortsätt läs!

Sluta slentrianshoppa

Vill du skapa ett mer hållbart förhållningssätt till mode och shopping ska du helt och hållet sluta att slentrian– och/eller spontanshoppa. De två är några av vår tids mest ohälsosamma vanor. Tänk i stället noga igenom vad du har behov av. Skapa en inköpslista och håll dig till den. Ju mindre du handlar – desto bättre är det för miljön och planeten (och för din egen plånbok!). Svårare än så är det faktiskt inte.

Shoppingsuget sätter oftast fart när man blir exponerad för erbjudanden och nyheter så för att underlätta dina nya och mindre shoppingbenägna vanor kan det vara bra att försöka undvika ”frestelser”. Avprenumerera på nyhetsbrev, sluta kolla skyltfönster i onlinebutiker och undvik att ”gå på stan” – du kommer snabbt att märka att när du inte ständigt blir påmind om allt nytt är det inte längre så svårt att stilla shoppingsuget.

Undvik snabbmode

Det är tack vare snabbmodet som modebranschen står för ett så extremt stort koldioxidutsläpp i hela världen. Därför är det alla gånger en riktigt bra idé att undvika den typen av shopping. Dessutom är det enkelt att köpa mer än du behöver eftersom priserna är onaturligt låga. Och det är ju just det vi inte vill. Numera finns det många snabbmodekedjor som gör tillfälliga och mer miljöanpassade kollektioner – men eftersom dessa fortfarande står för en så extremt liten del av all deras produktion påverkar de knappt företagens miljöslitage. Nä – vi röstar för att alla tar ansvar för produktion och utsläpp, både för miljöns och människors skull!

Vilka material är bäst?

Generellt brukar man säga att naturmaterial är bra val. Syntetmaterial som polyester, polyamid och akryl är framställda på kemisk väg där råvaran är olja. De är inga höjdare ur miljösynpunkt och de släpper ofta ut microplaster som inte är hälsosamma för vare sig människor eller natur och djur. Väljer du naturfibrer är det klart bäst att välja ekologiskt. Då vet du att inga dåliga kemikalier varit i närheten av ditt plagg. Detta är framför allt viktigt när det gäller bomull. Traditionell bomull är en av de mest besprutade grödorna i världen – därför är det så viktigt att välja ekobomull allra helst med godkänd certifiering. Vill du läsa mer om olika märkningar ska du kolla här.   

Använd dina plagg länge

Det här är en av de viktigaste punkterna. Ju längre du använder dem desto färre nyinköp gör du. Och desto mindre miljöslitage bidrar du till. Lätt va?!

Var rädd om dina plagg och lägg både tid och energi på att vårda dem på rätt sätt. Häng alltid upp dem efter användning, vädra dem om de behöver fräschas upp och ta bort enstaka fläckar förhand i stället för att tvätta i maskin. Väljer du dyrare plagg i bättre kvalitet från början är det oftast enklare att motivera att vara mer rädd om dem. Fast fashion ger en helt annan slit- och släng känsla.

Shoppa second hand

Att välja plagg som någon annan redan använt och älskat har självklart en betydligt mindre miljöpåverkan än nyproduktion. Men bara för att du väljer second hand ska du inte shoppa mer än du behöver.

Lär dig laga

Att lappa och laga, dessutom på de finaste och mest fantasifulla sätten någonsin, har blivit en trend att räkna med de senaste åren. Det var inte särskilt längesedan det ansågs vara pinsamt att gå med lagade kläder och numera ses det nästan som en statussymbol på att du är miljöengagerad. Vill du hitta härliga lapp- och lagainspiration ska du kolla här.

Ge vidare

Det sista – men också kanske det viktigaste – steget. Lämna vidare de plagg och accessoarer du tröttnat på eller av andra anledningar inte längre använder. Ge dem till en kompis, sälj på nätet eller lämna till en Second Hand butik. Är de för välanvända och inte går att lämna vidare lägger du dem i textilåtervinning i stället för att slänga dem!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!