Ett mer hållbart år

Nu är vi precis i uppstarten av ett helt nytt år. Vi är många som vill förändras och utvecklas under året som kommer. Varför inte ställa in siktet på att göra året vi har framför oss till ett av våra mer medvetna och hållbara någonsin?

Hållbarhet är ett omdebatterat och brett begrepp. Det funkar som ett samlingsbegrepp för att smidigt kunna beskriva när det handlar om bättre val för klimat, natur, människor och planet. Enkelt förklarat innebär det att naturens resurser, liv och människor på ett hälsosamt sätt ska räcka i generationer framåt. Inte bara för oss, här och nu. Hela det levande systemet måste få en chans till återhämtning under bra och schyssta förhållande. Vi vet att naturen alltid kommer tillbaka på ett eller annat vis men det stora frågetecknet är om vi människor gör det. Vilket enkelt sagt gör detta till en livsviktig fråga.

Att leva mer hållbart som enskild individ innebär att göra lite bättre val i alla situationer man har möjlighet till. Det kan gälla allt från shoppingvanor och matval till resor och transporter. Det här är inte vad som kommer rädda planeten men ju mer vi som individer engagerar oss och ju mer kunskap vi har i frågorna desto större makt har vi att påverka förändringsarbetet. Det är viktigt att vi tänker efter kring våra val och vanor – medvetenhet är grunden till all förändringspotential. Det är inte alltid en enkel uppgift att ändra beteende men är vi många som anstränger oss skapas större förändring. Det är dags att vi blir ännu fler som på allvar engagerar oss i frågorna och använder vår makt som medborgare och konsumenter för att skapa förändring på hög nivå – där det verkligen kan skapas skillnad. Här är förslag på saker att titta extra på i år.

 

Välj märken med hållbar inställning

Det här gäller produkter och tjänster inom alla branscher och det kan handla om allt från mer miljövänliga materialval, förpackningar och återvinningsmöjligheter till transparent produktionskedja och tydlig klimatpolicy. Vi rekommenderar att hitta märken du vet du kan lita på och håll dig till dem. Så slipper du göra ett omfattande researcharbete varje gång du köper något nytt. Som konsumenter är vår största påverkansmöjlighet hur vi använder vår plånbok – det vi efterfrågar kommer det finnas mer av. Vad som är svårt här är att det krävs en hel del av oss som individer för att lära oss se igenom greenwashing och floskelliknande löften.

 

Skapa en genomtänkt garderob

Modebranschen bidrar till en massa onödigt koldioxidutsläpp – därför är det en smart idé att se över din klädkonsumtion. Undvik att falla för snabba frestelser och satsa i stället på att bygga en garderob som håller över tid. Välj plagg som du verkligen älskar och som funkar att matcha med varandra. Köp bara nytt när du verkligen behöver och gör då medvetna val för både miljö och din egen garderob. Byt enbart ut plagg och accessoarer när du har behov och inte lust. Kom ihåg att lämna de plagg du själv inte längre använder vidare för nytt liv i någon annans garderob.

 

Minska matsvinnet

Det är knappast någon nyhet att vi slänger alldeles för mycket mat. För ungefär 10 år sedan gjorde FN det enda försöket hittills till att försöka uppskatta det globala matsvinnet vilket visade att vi slänger ungefär en tredje del av all mat som produceras. Bara i Sverige visar siffror från Livsmedelsverket att vi slänger 19 kilo fullt ätbar mat per person och år. Här kan vi alla bli mycket bättre, eller hur?!

 

Gör din röst hörd

Var med och påverka politiker, företagsledare och samhälle. Våra röster och vårt engagemang är vad vi verkligen kan skapa långsiktig och påtaglig förändring med. Stå upp för klimat, natur, djur och människor i alla sammanhang du har möjlighet till. Hitta organisationer att stödja, skapa en egen rörelse, påverka på din arbetsplats, prata med barnens skola och så vidare. Ju mer engagerad du är desto fler kan du inspirera till samma intresse.

 

Uppdatera din kunskapsnivå

Ibland handlar våra val helt enkelt om okunskap. Därför är det viktigt att ständigt hitta ny kunskap och inspiration till att lära sig mer om att skapa en lite mer hållbar livsstil. Det finns massor med intressanta kurser, filmer, böcker och föredrag – som du inte ens behöver lämna soffan för att ta del av.

 

Res mindre

Långresor med flyg är en klimatbov. Det vet vi. Kanske kan vi överväga att minska ner antalet sådana väsentligt? Kan vi dessutom se över vårt vardagsresande och välja kollektivtrafik, cykel eller promenad framför bil de gånger det faktiskt är möjligt skulle vi verkligen skapa resultat för miljön.  

 

Testa din utsläppsnivå

Det finns en mängd olika och enkla verktyg på nätet där du kan få koll på ditt personliga koldioxidutsläpp. Varför inte börja med att göra ett sådant test för att få koll på vart du behöver eller enklast kan spara in mest? Kolla in testmöjligheter här, här och här.

 

Välj vad du inspireras av

Ett enkelt tips är att se över dina flöden på sociala medier. Vad är det för inspiration du får där? Bidrar det till att du får gigantisk reslust eller ett pockande shoppingbehov? I så fall kanske det är dags att avfölja några konton och i stället byta ut dem mot mer inspirerande och klimatomtänksamma val? Här är några instagramkonton vi gillar att följa:

@zero.waste.nest

@greenwashingisverige

@supermiljobloggen

@klimatklubben.se

@storyofstuff

@ecoage

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!