Fastna för fast tvål!

Hej då flytande vattnig tvål i plastförpackning – hej handgjord fast tvål som räcker lääänge!

Den flytande tvålen har i princip haft monopol på våra handfat de senaste decennierna – kanske mest av gammal vana men också på grund av den där spruckna och torra tvålbiten som barndomens handtvättar generöst bjussade på. Förutom att det var en rätt sorglig syn så ligger ord som ”ohygieniskt” och ”bakteriehärd” rätt nära till hands när man tänker på fast tvål. Dags att tänka om, eller hur?

Idag finns det mängder med vackra, färgglada, väldoftande och helt ekologiska tvålar att välja mellan – japp, den perfekta handfatsaccessoaren faktiskt. Och att fast tvål skulle vara fylld av bakterier är är långt ifrån sant om man bara vet hur man ska hantera tvålen. Knepet för att undvika bakteriehärden är att låta tvålen torka mellan användningarna. Det gör du allra bäst med ett tvålfat med avrinning. Då rinner allt vatten av tvålen, den hinner torka och du får en fast tvål som är lika hygienisk som en flytande tvål. 

Hur har vi det med dom där inte så härliga sprickorna då? Jo, de slipper du helt om du väljer en naturlig och handgjord tvål. En industriellt framställd tvål utsätts nämligen ofta för en process som tar bort glycerinet i tvålen, vilket gör att tvålen spricker lättare. 

Fasta tvålar har en nästan dubbelt så lång förbrukningstid som en flytande tvål. Med en fast tvål så använder du bara precis så mycket som du behöver, med en pump är det lätt att pumpa på och få ut för mycket varje gång. En flytande tvål består dessutom till den större delen av vatten. Det innebär att det varje år fraktas otaliga tusentals liter vatten över hela jorden i form av flytande tvål. Och då har vi inte ens nämnt förpackningarna! En fast tvål går att köpa som den är eller med väldigt lite förpackningsmaterial, det behövs inga plastflaskor och pumpar som belastar miljön. 

Övertygad? Här hittar du tre av våra fasta favoriter!

Mynta & Eukalyptus från Malin i Ratan

En handgjord ekologisk tvål, gjord på naturliga eteriska oljor från mynta och eukalyptus – det ger tvålen en uppfriskande doft och antiseptiska egenskaper. Den kan användas för hela kroppen och är särskilt bra för torr till blandhy samt torrt hår och obalanserad hårbotten. Pris från 70:-

 Källans handgjorda getmjölkstvål

Källans getmjölkstvål är en mycket mild och handgjord naturtvål med fuktgivande getmjölk som är bra vid lite torrare hud. Tvålen ger ett otroligt lent och krämigt lödder. Doften är naturligt fräsch och påminner lite om karamell. Pris 79:-

.

 Coal & Clay från KaliFlowers Organics

Handgjord ekologisk tvål från KaliFlower Organics, Det svarta i tvålen är aktivt kol från bambu som drar ut smuts och orenheter ur huden. Det vita i tvålen är finkornig vit lera, även kallad kaolin. Vit lera är djuprengörande, sammandragande och bra för mycket känslig hud. Pris 119:-

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!