Fem viktiga filmer

Fram med grönkålschipsen! Här är fem dokumentärer om vår planet som alla – verkligen alla! – borde se.

2040

Filmaren Damon Gameau är inte helt nöjd med den värld som hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Men hur skulle den världen kunna se ut om vi i stor skala omfamnade alla klimatsmarta lösningar som vi faktiskt har inom ekonomi, klimat, politik, livsmedelsförsörjning och design? Gameau reser jorden runt för att hitta fina exempel, innovativa lösningar och eldsjälar. Hoppfullt, personligt och inspirerande – på filmens hemsida kan du dessutom lägga upp din egen klimatsmarta plan för 2040!

Ses på: SVT Play

Kiss The Ground

Kiss The Ground har beskrivits som ”filmen som kan rädda världen” och det är inte svårt att se varför – här ingjuts både hopp, knutna nävar och inspiration. Filmen, berättad av Woody Harrelson, sammanför biologer, läkare och miljöaktivister för att utforska hur regenerativt jordbruk skulle kunna vara nyckeln till vår planets framtid. Jorden är kort och gott den saknade pusselbiten och brukar vi den på rätt sätt kan vi stabilisera jordens klimat, återställa förlorade ekosystem och undvika framtida svältkatastrofer.

Ses på: Netflix

Chasing Ice och Chasing Coral

De här dokumentärerna har några år på nacken – men kanske just därför är de extra sevärda, med tanke på att noll förbättringar har skett sedan de spelades in. Regissören Jeff Orlowski har spenderat många år med att dokumentera klimatförändringarnas dramatiska följder – i Chasing Ice hänger han med naturfotografen James Balog som har haft sina kameror inställda på lång slutartid och riktade mot världens glaciärer i flera år. Ja, ni kan bara ana vad som hände sedan… I Chasing Coral dyker Orlowski ner under ytan i över 30 länder och dokumenterar korallrevens hisnande förfall under tre år. Hoppfullt är det inte, men det här är filmer som vi inte kan eller bör blunda för.

Ses på: Netflix

The Story of Plastic 

Fält fulla av skräp, berg av skräp, floder och hav tilltäppta av skräp … The Story of Plastic är en allt annat än vacker dokumentär om plastföroreningar och den globala effekten de har på vår planet. Filmen sträcker sig över tre kontinenter och skildrar den pågående katastrofen och hur vår atmosfär påverkas av giftiga utsläpp från plastproduktion och bearbetning. Plastbanta, någon?

Ses på: Apple TV

David Attenborough: A Life on Our Planet

Har man filmat planeten och naturen i nästan 70 år, ja då har man onekligen sett en del. I den här gripande dokumentärer får vi följa med på en resa genom den nu 94-årige David Attenboroughs karriär. Behöver vi säga att det inte en särskilt hoppfull tripp – där jorden har förändrats och planetens biologiska mångfald stadigt har minskat. Berättelsen börjar i spökstaden Pripyat där Tjernobyl låg men slutar i alla fall med tro och hopp om framtiden och Attenboroughs tankar om hur vi kan återställa den biologiska mångfalden.

Ses på: Netflix

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!