Forest Green Rovers – världens grönaste fotbollsklubb

En fotbollsklubb som är koldioxidneutral, helt vegansk och som sätter hållbarheten före målstatistiken – finns det? Yes, den engelska Leauge Two-fotbollsklubben Forest Green Rovers visar att klubblagen kan – och bör! – vara en grön kraft att räkna med.

Forest Green Rovers från den lilla staden Nailsworth i södra England har blivit uppmärksammade världen över – men inte för sina spektakulära resultat eller spännande värvningar. 2017 blev dom utnämna till ”världens grönaste fotbollslag” av Fifa och året efter blev laget certifierat som det allra första koldioxidneutrala fotbollslaget av självaste FN. Hur då?

Förutom att dessutom vara världens enda helt vegansk fotbollsklubb drivs hela arenan av grön solenergi från klubbens egna solpaneler – till och med de elektroniska reklamskyltarna går på vindkraft. Alla resor görs självklart med eldrivna bussar och man uppmanar publiken att ta sig till hemmaarenan på hållbaraste vis – parkeringen utanför stadion erbjuder laddningsmöjligheter för elbilar. Matchställen är tillverkade av återvunna PET-flaskor och kaffesump och fotbollsplanens gräs är ekologiskt och helt fritt från bekämpningsmedel. När det behöver klippas görs det med gräsklippare som drivs av solenergi och bevattningen görs med samlat regnvatten. För två år sedan fick klubben bygglov för sin nya hemmaarena Echo Park – världens grönaste stadium – byggd helt i trä. Kolla in den här!

Fotbollens totala och årliga globala koldioxidavtryck uppskattas vara ungefär lika stor som länder som exempelvis Polen och Spanien. Inte helt obetydlig med andra ord men experter menar att fotbollens bästa vapen i kampen mot klimatförändringarna är förmågan att sprida ordet och öka medvetenheten – någonting som vårt nya favoritlag FGR verkligen lyckas med. GO ROVERS!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!