Go Green på Black Friday

Imorgon drar Black Week igång och återigen matas vi med rabatterade priser, specialerbjudande och smarriga försök att locka till så stor köphets som möjligt. Vi undrar – kan man göra Black Friday mer grön?

Black Friday är ett amerikanskt fenomen som exploderat i Sverige under de senaste åren. Oavsett hur shoppingintresserad eller benägen man är lär i princip ingen ha missat denna hysteriska köpfest. Det började som en enstaka fredag i november men har vuxit sig gigantiskt och pågår numera under en hel vecka – Black Week.

Vi är absolut inga förespråkare för ohållbar konsumtion, vi föredrar att stötta mindre och mer genomtänkta aktörer och vi försöker egentligen uppmuntra till så begränsade shoppingvanor som möjligt – MEN det är självklart den privata ekonomin som måste styra och ibland finns behov som kanske ett bra erbjudande kan tillgodoses just den här dagen.

Ett sådant ”behov” kan vara julklappsshoppingen. Vi kan helt och hållet förstå att man vill hitta de klappar man bestämt sig för att köpa till ett så bra pris som möjligt. Men faran med alla reor och nice price-erbjudanden är att man handlar mer än man behöver och framför allt en hel del man inte ens behöver. Utan bara vill ha för att det är ett smarrigt erbjudande. Den typen av shopping är inget annat än alldeles onödig. För oss alla. Vi befinner ju oss trots allt i en global klimat- och miljökris. Där våra ökade shoppingvanor är en stor del av problemet. Känner du dig lockad av veckans alla erbjudande rekommenderar vi starkt att du redan på förhand har bestämt vad du söker innan du ger dig ut, gör välgrundade val och köp inget onödigt. Ta också reda på vad priset ligger på innan det reaskyltas för att få koll på hur stor rabatten faktiskt är. Och igen: Var ärlig mot dig själv och ställ frågan – behöver jag verkligen det här?

Fem fakta Black Friday

* Det är den största readagen på hela året.

* Var fjärde produkt erbjuds till ett rabatterat pris.

* De mest populära fyndkategorierna är kläder, tv-apparater, grillar och leksaker.

* 1 av 4 erbjudande kan vara en bluff. Där prissänkningen inte alls är lika stor som man skyltar att den är.

* Förra året spenderade vi svenskar cirka 3 miljarder kronor på nedsatta varor.

Siffror: PriceRunner

Ett bra tips för alla som vill hålla sig till en minimal shopping men som har svårt att ”missa” ett erbjudande – avprenumerera på alla nyhetsbrev så slipper du känna dig lockad i onödan. Det är en gammal sanning att utsätts du inte för frestelser är det inte särskilt svårt att stå emot heller, eller hur?!

Vi vill slå ett slag för mer genomtänkta shoppingvanor – oavsett vad det gäller. Här är våra fem bästa och mest hållbara sätt att shoppa.

  1. Tänk igenom ditt inköp noga. Är detta verkligen något du behöver? Eller är det bara något du har lust till?
  2. Kan du hitta varan second hand? Kanske lägga en shoutout på sociala medier för att se om någon annan kan hjälpa dig tillfredsställa behovet?
  3. Kan du hitta ett mer hållbart alternativ? Bättre materialval? Ekostämplat? Hellre stötta en mindre handlare än de stora kedjorna?
  4. Är det något du verkligen behöver köpa? Inget du kan låna eller kanske hyra för en kortare period?
  5. Ersätter du något gammalt? Hur tänker du i så fall återvinna/cirkulera den varan?

Är du helt emot den rådande köpfrenesin erbjuder WWF en schysst möjlighet att ta ställning genom att skriva på deras namninsamling för att helt och hållet skippa Black Friday – kolla här om du vill vara med och stötta planeten och pausa konsumtionshetsen.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!