Ekologiskt under

Närmast kroppen vill vi inte och bör vi inte ha massor av kemikalier. Det var ungefär så Organic Basic tänkte när de startade tillverka underkläder och det visade sig att de var långt ifrån ensamma om den tanken. 

Foto: Organic Basics

Att börja med att byta ut underkläderna – det vi har allra närmast våra kroppar – mot mer hållbara och allra helst ekologiska val är en riktigt bra start för att sakta men säkert välja en mer omtänksam livsstil. Det var ungefär så som danska Organic Basics tänkte när de startade sitt märke 2015. Sedan dess har de fått stor spridning och massvis med uppmärksamhet – både för sitt tänk och sina materialval men självklart också för de otroligt sköna underkläderna.

Materialvalen består bland annat av ekologisk bomull som är GOTS-certiferad. GOTS är en av de strängaste märkningarna på marknaden som ställer höga krav på allt från råvara och tillverkningsprocess till arbetsförhållanden. Här tillåts inga bekämpningsmedel av råvaran alls. Endast produkter som innehåller minst 70 procent organiska fibrer får lov att certifieras med GOTS märkning. 

När det gäller återvunna material använder sig Organic Basics av återvunnen nylon, ull och kashmir – vilka alla har en stor miljöpåverkan när det gäller nytillverkning. Bra att tänka på i alla sammanhang!

Hos Organic Basics är det definitivt hållbart hela vägen från design och material till fabriker och transporter. De är benhårda och säger själva att hållbarhet och ekologiska val inte bara är något de gillar – för dem finns det helt enkelt inga andra alternativ.

Här hittar du all information du behöver för att kunna göra ett smartare val. De är fullständigt transparenta och du kan räkna ut hur stort miljömässigt avtryck din valda produkt gör.

”När vi säger att hållbarhet är hjärtat i vårt företag så menar vi inte att det är kul att välja en mer ekologisk ståndpunkt – vi menar att det är den ENDA vägen att gå.”

 
T-shirt och trosor i återvunnen nylon, 750 kr respektive 350 kr.
Linne i tencel, ca 400 kr.
Strumpor i återvunnen ull, 250 kr.

Varför ska vi välja ekologiskt närmast kroppen?

Bomull är den mest besprutade textilfibern vi har. 
För konventionellt odlad bomull krävs enorma mängder vatten, konstgödsel, och bekämpningsmedel. Bara som en liten fingervisning kring exakt hur mycket bekämpningsmedel: Av jordens totala jordbruksmark används 2,5 procent till att odla bomull medan hela 25 procent av insektsmedlen som produceras används på samma yta.
I besprutade bomullsplagg är det inte ovanligt att man hittar spår efter en mängd olika gifter och kemikalier. Känslig hud och intima delar bör slippa kontakt med besprutade material. 

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!