Har du koll på modesnacket?

Vet du vad cirkulärt mode är? Eller vad skillnaden mellan återvunnet och återanvänt egentligen innebär? Är hållbart detsamma som ekologiskt? Idag finns det många modebegrepp som förknippas med begreppet hållbarhet – här hjälper vi dig reda ut vad de verkligen betyder.

Hållbart mode

Termen hållbart mode är den som är allra mest flitigt använd men visst är den också otroligt luddig att definiera? Generellt är det så att för att något ska räknas som hållbart krävs det att hela processen tagit ett större ansvar för både miljö, människor och djur. Det gäller i allt från designprocessen av ett plagg eller accessoar till produktionen, transporter och slutligen även i konsumentledet. Här ska man tydligt ha tagit ansvar för och respekterat våra gemensamma naturresurser och samtidigt inte ha exploaterat vare sig människor eller djur på ett oetiskt sätt. Här kan märken och processer självklart vara mer eller mindre hållbara. Det är alltså ett begrepp som gör det svårt att jämföra mellan olika märken.

 

Ekologiskt

Det innebär att det material/råvara som är använt är ekologiskt framtagen. Det betyder alltså att inga giftiga eller olämpliga besprutningsmedel har tillåtits vid odling och framtagning. Till exempel är bomull en av de mest besprutade grödorna i världen – väljer du ekologisk bomull istället för traditionellt odlad har du gjort stor skillnad för både miljö, människor som arbetar på plantagen och den biologiska mångfalden.  

 

Snabbmode

Till detta segment räknas alla modekedjor som pumpar ut massor av nyheter varje vecka. Och dessutom till ett väldigt billigt pris. Vilket vi ju vid det här laget vet betyder att någon annan, någon annanstans troligtvis betalat ett ganska högt pris för att just vi ska kunna shoppa så billigt som möjligt. Snabbmodet står för en stor del av all överproduktion som görs. Det innebär många gånger att helt nya plagg slängs eller bränns upp, helt i onödan. Detta är en av de störs bidragande faktorerna till modebranschens gigantiska koldioxidutsläpp.

 

Slow fashion

Oftast kallar vi det så även på svenska. Det är helt enkelt snabbmodets motsats. Slow fashion innebär att vi köper plagg som är bättre producerade med hänsyn till både människor och miljö. Här väljer vi betydligt färre plagg, satsar på god (och omtänksam!) kvalitet och vi väljer varumärken med transparenta processer som gör det enkelt för oss att följa vår valda varas ekologiska fotavtryck.

 

Cirkulärt mode

Det handlar om att skapa affärsmodeller och produktlivscykler där faktorer som att inga material går till spillo, allt avfall tas om hand och används på andra sätt och att slutprodukten går att återvinna står i fokus. Kort och gott ska man sikta på att inte slösa på några naturresurser varken under designprocessen, i materialvalet och under produktionen. Dessutom är det viktigt att även ta hänsyn till hela konsumentfasen – allt från inköp till vad som händer när konsumenten tröttnat på sin vara. Vill du läsa mer om cirkulärt mode ska du kolla här.

 

Återvunnet

Det innebär att man skapar någonting nytt av något som är gammalt. Det kan vara allt från att designa badkläder gjorda av återvunna fiskenät till att skapa träningsplagg av återvunna pet-flaskor. Många gånger är det plast som är på tapeten när man återvinner eftersom vi använder så otroligt stora mängder av den varan i samhället. Det är bra att vi återvinner och skapar nya material men man ska komma ihåg att det fortfarande är plast och att återvinningsfasen släpper ut en hel del koldioxid. Yes – det är ett bättre val men det är också än så länge processer som är ganska omdebatterade och som förhoppningsvis kommer utvecklas ytterligare i framtiden.

 

Återanvänt

Återanvända är skillnad från att återvinna. Här handlar det om att man skapar något nytt av en redan existerande produkt. Man ger alltså något använt (och kanske förkastat) ett nytt och ökat värde. På engelska kallar man detta för upcycling och det är något vi ser alltmer av i modevärlden. Här kan du se hur lyxmodehuset Miu Miu återanvänt gamla Levi’s plagg för att skapa nya heta produkter.

 

Veganskt

Det innebär, precis som det låter, att produkten är framställd helt utan animalisk påverkan. Där har alltså inte varit något djur i närheten av någonting som produkten innehåller.

 

Nedbrytbart

Är ett ganska nytt fenomen och innebär att en vara är skapad helt och hållet av naturliga material. Det i sin tur gör att den kan brytas ner till kompost efter användning. Utan att det bildas utsläpp eller föroreningar. Idag finns en del plagg som är nedbrytbara men vanligast inom modebranschen är att det är paketeringen man refererar till. Dock händer det mycket nytt inom den här genren och vem vet – i framtiden kanske vi har någon typ av engångsplagg som snabbt förmultnar när vi tröttnat på dem?

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!