Hej då engångsplasten!

Det har varit på tapeten länge men nu är det ÄNTLIGEN dags – från och med den 1 januari råder totalförbud för ett gäng engångsartiklar i plast. Här är produkterna vi inte kommer att sakna 2022.

Gott nytt år – fritt från engångsplastprodukter! Vid årsskiftet träder EU:s engångsplatsdirektiv i kraft i Sverige och nu är det hårdare tag som gäller. Ett antal produkter förbjuds från och med den i januari – urvalet av produkter är baserat på de som gör allra störst skada på det marina livet och fåglarna.

Bomullspinnar i plast

Bomullspinnar – oavsett om de är gjorda av plast, bambu eller papper – gör enorm skada då de ofta spolas ner i toaletten och orsakar stopp i både pumpar och ledningar som följd. Hamnar de i haven kan de lätt misstas för mat och orsaka svår skada och död för det marina livet. Om du inte kan leva utan dina bomullspinnar – lova att du aldrig spolar ner den i toaletten, ok? För att helt utesluta den risken – varför inte investera i en återanvändbaroch miljövänlig pinne i silikon? Kolla in dessa supersmart från LastSwab!

Engångsbestik

Plastbestick – denna helt meningslösa produkt toppar listan över skräpföremål som är ”mest dödliga” för havssköldpaddor, fåglar och däggdjur. Tack och adjö för alltid! 

Plasttallrikar 

Så enkelt att ta till men sådant oerhört resursslöseri – det tar flera hundra år för en plasttallrik att brytas ner. Nu försvinner de plastiga alternativen tack och lov,  men om du absolut inte pallar att ta disken – källsortera dina engångsartiklar efter konstens alla regler!

Sugrör och omrörare

Plastsugrören har fasats ut mer och mer men helt väck är de tyvärr ännu inte – det syns i naturen inte minst. Enligt en mätning som Håll Sverige Rent gjorde längs större vägar i Uppsala hittades i snitt 20 sugrör per kilometer väg. Även vid skräpmätningar av tre områden på stränder i Skåne förra sommaren bestod 14 procent av plastskräpet av sugrör. Sugrör i haven är en förödande historia, då de både äts upp av havsdjuren och bryts ner till så kallad mikroplast. 

Omrörare – ni vet en sådan där HELT meningslös pinne som åker med ner i drinken? Oj, vad vi inte kommer att sakna den.

Take away-matlåtdor som innehåller polystyren

Äntligen är det hejdå för alltid till old school-gnissliga take away-förpackingar! Varje år använder vi svenskar 570 miljoner take away-förpackningar och många av dessa är gjorda av just expanderad polystyren. För att göra din take away så miljövänlig som möjlig, varför inte plocka med din egen lunchlåda? Det är tillåtet enligt Livsmedelsverket och vill du ha mer på fötterna kan du läsa deras direktiv kring egna take away-förpackningar här!

Även engångsätpinnar i plast samt ballongpinnar – ni vet en sådan där vit pinne som ballonger man köper på tivoli sitter på? – kommer att vara ett minne blott när vi går in i 2022. 

Källa: Håll Sverige Rent

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!