Hur gör vi julen mer hållbar?

Alltså det här med jul – om vi ska vara riktigt ärliga – har det inte gått helt överstyr? Det är köphets, stress och prestationskrav och väldigt lite fokus på kärlek, glädje och värme. Kan vi kanske försöka göra julen mer hållbar för både människor och planet?

Hela grundtanken med att vara närvarande och spendera tid tillsammans med nära och kära under julen har i princip gått helt förlorad. Fokus har hamnat på presenter, dekorationer och enorma mängder mat och dryck. Det innebär shoppinglistor i långa banor där alla ska få sina behov och önskningar mättade – oavsett om det gäller check på drömpresenten eller traditionella måsten på julbordet. Det är som att julen är till för att allas önskningar äntligen ska uppfyllas. Hetsen kommer självklart ur en god vilja att visa omtanke och skämma bort varandra men visst håller de flesta av oss med om att priset numera blivit alldeles för dyrt? Om inte annat så för planeten. För den visar vi minsann ingen omtänksamhet alls för under julen. Tvärtom. Vi shoppar i överdrivna mängder och många gånger saker som ingen ens vill ha eller behöver, vi slänger matrester som aldrig förr och i stället för att tänka till en extra gång låter vi stresshjärnan bestämma och fortsätter shoppa på oss en massa saker – bara för att vara på den säkra sidan. Men visst måste det gå att skapa nya traditioner och vanor som är betydligt mindre slitsamma? Både för människan och för planeten. För julstress är garanterat inte bra för någon av oss. Här är våra tips till ett mer omtänksamt julfirande.

Skapa en ny tradition tillsammans

Bestäm tillsammans hur ni vill att julen ska vara i år. Sätt ett hållbarhetstema på allt från julmat till presenter. Engagerar ni er tillsammans lär ni också inspirera varandra! Vet alla vad som gäller blir det betydligt enklare att göra mer omtänksamma val.

Hur blir det med presenterna?

Först och främst – välj bort julklappar till de som inte behöver. För alla övriga (eller om man ändå vill ha klappar under granen) så kan man även här ha ett mer hållbart tema – second hand-saker, hemmagjort, upplevelser eller något ekologiskt. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Barnen är oftast det svåraste. Har du möjlighet satsa på en större sak i stället för massor med småsaker. Och i de fall det går välj bort plastsaker, satsa på trä och tyg, även barn gillar upplevelser och äventyr och tänk på att många saker går att hitta begagnade. Och prata med barnen om vikten av att tänka över vad man faktiskt vill ha. Ett överdrivet julklappsberg är en snäll gest just under julafton men det är ju barnen som i framtiden ofrivilligt betalar priset för vår obetänksamhet idag.

Inslagningen då – kan den bli miljövänlig?

Det går åt enorma mängder papper, snöre och tejp varje jul. Det säger sig själv att det inte är optimalt för miljön. Kan du välja miljövänligt papper? Kanske återanvända tidningspapper eller andra förpackningar? En klok idé är att använda askar, papperspåsar och tygpåsar som du sedan återanvänder varje år.

Julbord med eftertanke

Vi slänger extrema mängder mat under högtiderna. I stället för att ha med alla traditionella tillbehör på julbordet kanske man kan fokusera på några få utvalda godbitar? De där som ingen vill vara utan? Viktigt är att ingen mat slängs utan att allt blir uppätet. Om inte på själva julafton så kanske på en gemensam restmiddag dagen efter? Eller låt gästerna ta med lite mat hem? Tänk till före så motverkar vi matsvinnet tillsammans. Och självklart – välj ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning du kan.

Inget nytt julpynt

Vi kan faktiskt garantera att du inte behöver något nytt julpynt alls. Ta vad du har hemma eller köp begagnat. Det finns redan fler julgrejer än vi någonsin kommer att behöva så vi kan lika gärna använda det som redan är tillverkat. Dessutom finns det massor av kul pysselidéer online om du vill skapa ditt eget pynt. Absolut värt att kolla in om du har tid och känner dig kreativ!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!