Julklappar med det lilla extra

Julklappar är svårt. Allra helst om man vill ge något speciellt eller något riktigt genomtänkt. Kolla in våra snälla julklappstips som faktiskt passar även dem som redan har det mesta!

Handen på hjärtat – hur många gånger startar man inte julklappsinköpen med världens bästa intentioner men sedan står man ändå där några dagar innan jul och akutköper de sista klapparna? Det har garanterat hänt oss alla. Och ingen av oss gillar det. Och allra minst gillar planeten det eftersom stressen oftast leder till helt onödiga köp. I år besparar vi oss dem och ställer in siktet på omtänksamma klappar för både vänner, familj och miljö. Här är våra bästa  julklappstips för dig som vill ge något extra.

Böcker är klappar som varar länge

Köp en bok till någon du tycker om. Allra bäst är det om du väljer en vintagevariant. Du hittar hur många begagnade böcker som helst online. Varför inte satsa på en klassiker som man pratat så länge om att läsa men aldrig gör?

Redan älskade böcker från Bokbörsen.

Reparera mera

Visst har reparationer varit på listan över något tidigare års mest klimatsmarta julklapp? Eller minns vi helt fel? I vilket fall som helst så är det en riktigt bra julklapp, eller hur?! Det kan ju vara allt från kläder och skor till möbler och andra vardagssaker som behöver repareras – ja du vet, alla de där sakerna som m an aldrig  blir färdig att ta tag i själv. En perfekt present helt enkelt!

Gör det själv

Det är en klassiker och det blir aldrig trist. Vem blir inte glad för handgjorda saker? Vässa din talang och skapa allt från julgodis och smaksatt snaps till broderier och handstickat. Det är alla gånger en given succé.

Ge en gåva som ger vidare

Vi som vurmar extra för klimatet rekommenderar starkt att ge bort ett planetfadderskap från WWF i julklapp. Perfekt för den som redan har allt.

Unicef säljer olika julklappspaket som hjälper barn på flykt och i utsatta områden i världen. Här kan du välja mellan olika paketalternativ som syftar att hjälpa barn bland annat vid katastrofer, barn som är på flykt och barn som drabbats hårt av pandemins konsekvenser. Superviktiga julklappar.

EcoTree har du chans att ge bort ett träd i julklapp. Hjälper vi till att plantera fler träd hjälper vi både klimatet och den biologiska mångfalden.

Viktigaste klapparna i år?

Ge bort kunskap

Kan man ge bort kunskap? Ja – självklart kan man det. Ge bort en kurs eller ett föredrag – det kan ju vara antingen live eller online. Visst är det en typisk sak man inte ofta unnar sig själv? Och varför inte passa på att gå med själv?

Pre-loved är perfekta presenten

Visst börjar vi bli mycket bättre på att tänka in second hand och vintage även när vi letar efter presenter? Och den här julen tycker vi att vi ska fortsätta på precis det temat. Till både barn och vuxna. Du kan hitta en mängd personliga prylar som passar utmärkt som den ultimata julklappen. Extra plus om du hittar något med glimten i ögat som gör att mottagaren blir glad varje gång hen ser sin present.

Personligt porslin till den som redan har allt?

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!