Visst har vårkänslorna redan börjat spira – trots att vi fortfarande bara är i februari?! Kaers chefredaktör, Sarah Thörnqvist, funderar på allt från hur man uppdaterar vårgarderoben på ett mer hållbart sätt till hur man på enklaste vis tar sig an en zero waste inspirerad livsstil. Dessutom firar hon boksläppet – Erosion – där många kloka tankar kring klimatet samlats.

Erosion – en bok om klimatförändringar

När man blir tillfrågad om man vill skriva text till en fotobok om ett ämne man verkligen brinner för då tackar man absolut inte nej. Och nu är den här – Erosion – en dokumentation i bild och text om hur klimatet förändras och hur det påverkar oss. Här blandas historier från förr med nutida problematik och framtida funderingar. Det är fotograf Kristoffer Granath som står för de vackra bilderna och hela projektet har sin grund i den utställning kring klimatförändringar han skapat tillsammans med SMHI. Bilderna talar sitt eget språk och tillsammans med klokskap och inspiration från engagerade människor är det omöjligt att inte bli berörd. I veckan fick vi äntligen chans att fira boksläppet och vilken succé det blev! Att möta alla människor som bryr sig och brinner för att skapa förändring – det värmer i hjärtat och ger massor av hoppfullhet inför framtiden! Är du sugen på att köpa boken ska du titta här.

Start smiling

Det finns få saker jag blir så glad över som när jag stöter på människor som har ett genuint intresse av att skapa bra och värdefulla lösningar för alla. Där viljan att förändra kommer från hjärtat och inte bara är ett marknadsföringstrick för att öka intresset kring tjänsten eller varan. I veckan ramlade jag över Smiling – ett svenskt snacksföretag med fokus på torkad frukt och nötter. De har funnits ett tag men jag hade av oklar anledning aldrig hört talas om dem. Men det kanske ni har?! I alla fall, de har i princip vänt upp och ner på hela framställningskedjan av nötter – som ofta är en otroligt dålig business för både människor och miljö – och i stället skapat en process som är så idealisk som möjligt för alla inblandade inklusive mama earth. Deras devis är ”Choose eco not ego” och det är vi nog ganska många som kan skriva under på, eller hur?! Själv har jag cashewnötter som min personliga favorit men jag undviker oftast att köpa dem för att jag lärt mig att de har ett gigantiskt högt pris framför allt för de människor som jobbar med dem. Men nu vet jag vad jag ska välja framöver. Tack för att ni engagerar er!

Vill du läsa mer om Smiling ska du kolla här.

Uppdatera vårgarderoben

Om vi är helt ärliga så tror jag det är många av oss som får ett extra sug för att uppdatera garderoben nu när det känns som att den efterlängtade våren snart är inom räckhåll. Det ger en skön och livfull uppstartskänsla i hela kroppen, håller ni inte med?. Och visst ska vi unna oss lite nytt till garderoben om vi vill. Men tänk efter före du shoppar. Behöver jag det? Kommer jag använda det? Passar det till resten av min garderob/stil? Och satsa på second hand, smarta materialval, shoppa från märken du vet har ett klokt förhållningssätt till klädproduktion eller välj en av alla nya roliga hyrtjänster. Det finns många kul sätt att testa som INTE involverar slentrianshopping från närmsta stora modekedja. Tänk på det!

Shoppa lösvikt

Jag märker att jag börjar bli alltmer intresserad av den zero waste rörelse som får allt större fäste i Sverige. Jag läser ofta om nya initiativ för att minska onödiga förpackningar och onödigt avfall. På Naturvårdsverkets hemsida såg jag nyligen att varje person i Sverige står för ungefär 450 kg avfall/år. Det är en svindlande mängd, eller hur?! Vi kan givetvis inte ta bort allt avfall men det borde vara ganska enkelt att minimera det rejält. Ett sätt att minska onödigt avfall är ju att ta bort förpackningar. Och det är just det en stor del av zero waste rörelsen går ut på. Jag vet inte hur ni känner men jag upplever att det ständigt poppar upp nya smarta initiativ inom den här genren. Några jag verkligen gillar – och som varit med ett bra tag – är Gram i Malmö. Här shoppar du allt du behöver i lösvikt. Du tar med egna behållare och påsar och fyller helt enkelt på utifrån ditt eget behov. Kolla in dem här om du är sugen på att dyka lite djupare i konceptet.

Skrubba fram lystern

För att jobba ytterligare på vårkänslan tänker jag att det är dags att skrubba bort all torr och fnasig vinterhud. Normalt sett torrborstar jag min hud varje dag men nu har jag även adderat en lyxig kroppsskrubb till min rutin. Har testat många olika varianter under åren men måste säga att jag ofta faller tillbaka på c/o Gerds sköna produkter. Just nu använder jag deras Sauna Birch Scrub och kan varmt rekommendera den. Den är ekologisk och framtagen på ett sätt som är snällt för både människor och miljö. Och dessutom ger den min hud välbehövlig rengöring!

Kan hållbarhet komma från insidan?

Något som ständigt florerar i mina tankar är hur vi egentligen, alltså jag menar på riktigt, kan bli mer hållbara som människor. Inte bara i våra yttre val och vanor utan snarare från insidan och ut. För att vi på ett genuint och äkta sätt ska kunna ta hand om och uppskatta Mother Nature och allt vad hon står för – behöver vi väl först och främst lära oss att ta hand om och uppskatta oss själva. Känns inte det logiskt? Kan vi som människor leva mer utifrån vårt hjärta och mindre utifrån yttre värderingar tänker jag att följden blir att vi är snällare, mer omtänksamma och mer kärleksfulla. Mot oss själva, varandra och världen. Vad tror ni om den tanken? Jag känner starkt att stress, livspussel och yttre påverkan tar så stor del av våra liv att vi glömmer bort hur det egentligen ska kännas att leva. Hittar vi tillbaka till den känslan tror jag många andra saker lättare faller på plats. Kan ni förstå vad jag menar och håller ni med?

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!