Just den här veckan kickstartades årets mest köpintensiva period och hetsen på de perfekta (och oändligt många) inköpen har officiellt börjat. Varmare nyheter är att Kaer fick chansen att prata om mer omtänksam konsumtion och lite bättre vanor i en stor dagstidning. Det värmde våra gröna hjärtan! Sarah är grundare till Kaer – det här rör sig i hennes huvud just nu.  

Bästa boosten

Vi kickstartade veckan – eller ja, förra helgen om vi ska vara petiga – med en stor intervju om Kaer, mer hållbara vanor och varför det är så viktigt att vi alla hjälps åt när det kommer till klimat- och miljöfrågor. Responsen på detta har minst sagt varit överväldigande. Tack alla som läst, hejat, peppat och visat kärlek. Det är en fantastisk känsla att veta att vi är många som vill förändras och börja ge tillbaka till planeten i stället för att leva som om ingen morgondag finns. Tack till er – och tack till Sydsvenskan som gav oss chansen att prata om det vi brinner allra mest för!

Världen är bananas

I veckan kom siffror över vad vi svenskar förväntas spendera under julen vi har framför oss – 86,7 miljarder kronor hamnade den lilla notan på. Ta nu ett djupt andetag och läs det igen: 86,7 miljarder. MILJARDER. 86,7 stycken. Det är en summa som faktiskt är omöjlig att ta in. Jag förstår att man vill skapa julstämning och att man vill ge nära och kära det där lilla extra. Men när prislappen, ekonomiskt och klimatmässigt, blir gigantiskt måste det väl ändå ge en så pass dålig eftersmak att inte ens de bästa julklapparna kan kompensera den?

Jämför man sedan siffran med hela Sveriges klimat- och miljöbudget för nästa år – 12 miljarder kronor – blir overklighetskänslan för stor. Vad är det för värld vi är med och skapar? Eller snarare: Vad är det för värld vi är med och förstör. Jag röstar för att vi alla stannar upp i år och värdesätter det som är viktigt. Som faktiskt på riktigt betyder något. Jag pratar alltså inte om en ny telefon, den senaste eltandborsten eller ens världens bästa baristamaskin – men det fattar du, va?!

Tack till klimatklubben.se för att ni på ett effektivt och engagerande sätt kommunicerar siffror som denna. Vi behöver alla se dem. Gång på gång för att förstå hur skev vår livsstil blivit.

Men ändå lite glädjande att årets julklapp i alla fall blev evenemangsbiljetten. Så länge evenemanget inte är på andra sidan jordklotet, vill säga.

Bättre sent än aldrig

När det kommer till film och serier är jag så långt ifrån först på bollen som man kan vara. Jag är alltså troligtvis en av de allra sämst lämpade att ge filmtips men nu gör jag det ändå. För jag har äntligen sett ”Bläckfisken och jag” på Netflix. Den är julhetsens raka motsats och bjuder på en och en halv timmes njutning. För både hjärta, själ och ögon. En långsam reflektion om livet – både den del vi själva är med och skapar men också den del som sker i naturen som vi inte har en aning om. En otroligt vacker dokumentär och jag rekommenderar den varmt.

Foto: Netflix

Nyfiken på

Jag gillar skönhetsprodukter. Naturliga och allra helst ekologiska är min melodi. Framför allt är jag svag för olika oljor och dofter. Eller ja, när jag tänker efter är jag svag för en hel del produkter när det kommer till skönhet. För några år sedan var det många gånger klurigt att hitta produkter som tillfredsställde alla mina önskningar men nu startas fler och fler mindre märken som delar min vision om vad skönhet kan, ska och bör vara. Jag älskar att hålla koll i den här världen och i veckan hittade jag ett nytt märke att hålla ögonen på – Basium fragrances. De kommer från England, fokuserar på naturliga dofter och oljor, är veganskt, ekologiskt och naturligt. Yes – tick i alla mina boxar alltså. De arbetar med intentionen att väcka människors intresse och förståelse för naturen och de ger tillbaka till planeten för varje köp du gör. I min värld är de absolut ett märke att hålla koll på. Att Basium dessutom betyder kyss på latin gör ju knappast att jag gillar dem mindre.

Foto: Ryan Brabazon

Förälskad i

Ända sedan jag var liten har jag dragits till quiltade material. Det är något sagolikt över dessa vackert hopsydda tygbitar. Alla med sin egen historia och sitt eget liv. Oftast i vackra färger och kalejdoskopliknande mönster. Förtrollande och hypnotiserande och jag förlorar mig enkelt i dessa vackra handarbeten. Tack vare sociala medier kan jag enkelt få mitt lystmäte mättat. En ganska ny favorit i mitt instagramflöde är @potters.daughter som skapar magiska plagg och täcken med vacker lapptäckskänsla. Missa inte om quilt har lika stark dragningskraft på dig som det har på mig.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!