Du har säkert sett loggan, men vad ligger egentligen bakom när ett företag får stämpla sin verksamhet som B Corp?
B Corp är en av de mest ansedda certifieringarna som ett företag kan få inom hållbarhet. Därför är den också av förklarliga skäl en av de allra svåraste att få och en pålitlig markör att hålla koll efter. Den har funnits sedan 2007, då amerikanen Jay Coen Gilbert tillsammans med två vänner grundade B Lab, föregångaren till B Corp, och gjorde det till sitt mission att hjälpa företag att använda sina resurser på ett sätt som bidrar till sociala och miljömässiga förbättringar. Bokstaven B i B Corp står för Benefit for all, och rörelsens mål är att förändra hela förändra vårt ekonomiska system till vårt samhälle och vår planets fördel.
Att bli medlem i B Corp är dock INTE lätt! Det handlar om rigorösa inspektioner, gedigna frågeformulär och heltäckande utvärderingar. Utvärderingen delas in i fem områden: ledning, personal, kunder, samhälle och miljö. Den betygsätter allt från koldioxidutsläpp till välgörenhetsarbete, kontorsmilö och löneskillnader mellan könen och arbetsvillkoren för arbetarna i leverantörskedjan. För att få den åtråvärda certifieringen måste företaget beskriva sitt arbete inom varje område, förklara hur det mäter sina framsteg och visa vilka förbättringar det har gjort. Får ditt företag certifieringen kan du dessutom räkna med att göra om proceduren var tredje år!
Genom åren har B Corp-rörelsen vuxit till cirka 4 000 företag världen över, bland de stora jättarna återfinns bland annat Chloé, Patagonia och Ben & Jerry’s. Här i Sverige finns ett 70-tal företag som kan stoltsera med B Corp-certifiering, bland annat Kaerfavoriterna Årstiderna, Icebug och A Good Company
Har du fler svenska B Corp-favoriter? Hjälp oss gärna att fylla på listan!
Lämna ett svar