Levi’s gör återvinningsbara jeans

Jeansjätten Levi’s + svenska företaget Renewcell = ett par ikoniska 501:or tillverkade i ett helt biologiskt nedbrytbart material.  

Att denimtillverkningen är en gigantisk miljöbov och enorm vattenslukare har nog inte undgått någon. Man räknar med att det tillverkas fem miljarder par jeans i världen per år och bara tillverkningen av ett enda par slukar över 11 000 liter vatten… Ja, ni hör ju, denimvärlden lämnar en del att önska. Därför blir man ändå lite glad av jeansjätten Levi’s senaste satsning. Sedan några år tillbaka har de teamat upp med svenska företaget Renewcell. Tillsammans har de skapat de ikoniska Levi’s 501 Original i helt återvinningsbara material. Jeansen är tillverkade av Renewcells biologiskt nedbrytbara råmaterial Circulose, en hållbart framställd viskos tillverkad av återvunnen denim och ekologisk bomull. 

Svenska Renewcell har sedan 2012 arbetat med att hitta en lösning för att återvinna textilavfall – läs mer om dem här! Circulose har gett dem rejält med vind i seglen och stor internationell uppmärksamhet, under 2020 fanns materialet med på TIME Magazine’s lista över årets viktigaste uppfinningar. För att tillverka Circulose återvinner Renewcell textilavfall, exempelvis slitna bomullsjeans, i en process som liknar pappersåtervinning. Färgen avlägsnas från materialet med en miljövänlig blekning och efter att alla syntetiska fibrer har tagits bort torkas massan till ett ark av Circulose. Detta ark omvandlas sedan till viskosfibrer som kombineras med bomull och vävs till ett tyg – snart på våra ben i form av ett par 501:or.

Tack vare att jeansen tillverknas med återvunnen denim och certifierad ekologisk bomull används färre naturresurser och färre kemikalier vid produktion. Alla material som ingår i de nya 501:orna kan dessutom återanvändas till ny Circulose hos Renewcell när jeansen är redo att vandra vidare. Resultatet blir med andra ord ett par nya jeans designade med en potential att göras om till nya jeans – om och om igen. 

Levi’s 501® Original Designed for Circularity släpps i slutet av januari och kommer att kosta 999/1099:-

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!