Maten som påverkar miljön

Mmm gott … men inte bra för planeten! Här är fyra varor som vi ska stoppa i kundvagnen med försiktighet.

Avokadon

Det är inget nytt under Sydamerika-solen att avokados är en frukt som vi inte – av miljöskäl – bör frossa i. Men hur dåligt är det med avokadotoast till brunchen? Främst handlar det om vattenmängden som krävs vid odlingen. Det kan behövas ungefär 70 liter vatten för att producera en enda avokadofrukt, men det kan också vara stor risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna ofta anläggs i artrika områden. Ja, sedan är det ju frakten såklart, den avokadon som vi äter importeras oftast från Sydamerika, Mexiko, USA och Israel. Frukten är känslig och kräver en viss temperatur vid transport – en transport som ni kanske har räknat ut inte är kort och ofta kräver många olika transportmedel …  Nämnde vi att Sverige ligger på tredje plats över de länder som konsumerar mest avokado per capita? Så kan vi komma undan problemet genom att välja ekologisk avokado? Inte helt, enligt WWF:

Ekologisk avokado är odlad utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med vatten och markanvändning kan dock fortfarande vara stora.”

Dags att börja äta avokado vid ytterst väl valda tillfällen, helt enkelt.

Choklad

Choklad, älskade choklad. Här är det enkelt att hålla för öronen men faktum är att chokladen hör till ett av delivsmedel som påverkar klimatet mycket. Dels för att man ofta skövlar regnskog för att ge plats för kakaoodlingarna och dels för att det kan bli övergödning och förgiftade marker och vattendrag. Än värre blir det om det även är palmolja i chokladen – men DET har vi väl åtminstone lärt oss att kolla innan vi slår till? Palmolja odlas oftast där man tidigare haft regnskog och när den skövlas blir det som bekant stora konsekvenser för växt- och djurliv. Utsläppen av växthusgaser ökar också. Lägg därtill att det förekommer barnarbete och oerhört tuffa villkor för många av arbetarna i kakaoproduktionen så kan vi väl enas om att vi bara köper Fairtrade och ekologisk choklad hädanefter?

Dadlar

Dadlar – denna förut endast till jul konsumerade frukt som har fått ett uppsving tack vare rawfood-recepten. Dadlarna växer på palmer och varje palm behöver mycket värme och vatten för att producera dadlar. Att de ofta odlas i väldigt torra områden gör dadeln till en resurskrävande frukt, då Iran, Irak och Saudiarabien är de tre största exportörerna. Odlingarna kräver också mark i anspråk och enligt WWF det finns väldigt dåligt med information kring både användningen och lagstiftningen kring bekämpningsmedel på dadelodlingar. Så ska du käka eller baka med dadlar – använd ekologiska dadlar och använd i måttliga mängder.

Vatten

De allra flesta gör det när det kniper. På tågstationen, när ungen blir akut törstig och så vidare. Men när man tittar lite närmare på vad en liter vatten i PET-flaska faktiskt innebär, så kanske vi överlever utan nästan gång.

  • Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen
  • Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen
  • Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.
  • Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. 

Källa: Svensk vatten

 

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!