Miljösmart på fötterna

Är ni, precis som vi, redo att återuppta en lika aktiv utomhussäsong som förra året? Oavsett om det är skogsvandringar eller citypromenader som gäller är varma, bekväma och slitstarka skor ett viktigt inslag för att hålla humör och ork på topp. Är du på jakt efter nya skor att älska ska du kolla in Icebugs senaste hållbarhetssatsning – i hampa!

Det finns många schyssta och användbara outdoorskor som passar för både vandring och stadsbruk. Ibland är det svårt att avgöra hur miljösmarta de är därför kommer Icebugs nya modell tillverkad av hampa som en glad överraskning.

Icebug är ett svenskt företag som grundades av mor och son redan 2001. Fokus var tydligt redan från början – de ville skapa skor med stor komfort och oklanderligt grepp i alla tänkbara terränger. Och det har de lyckats med. Huvudsyftet är att de vill göra det så enkelt som möjligt för alla människor att ta sig ut i naturen. Redan tidigt fanns ett utpräglat miljötänk som enbart blivit starkare under åren. Nu är Icebug i framkant när det gäller skobranschen och klimatarbetet. 2019 utsågs de till det första klimatpositiva skoföretaget i världen, någonsin. De följer FN:s initiativ Climate Neutral Now och mäter konstant hela företagets utsläpp av växthusgaser och minskar dem regelbundet på alla sätt det går. Men självklart finns det utsläpp som är svåra att göra något åt (just nu) och för dessa klimatkompenserar Icebug 200% genom att investera i FN-certifierade projekt för att reducera växthusgaser.

De försöker ständigt hitta nya material och nya lösningar för att ytterligare minska sin klimatpåverkan och senaste tillskottet i skofamiljen är en bekväm modell tillverkad till stora delar i hampa. Det är en sko som passar både för stadsliv och för skogsvandring. Hampa är ett naturmaterial som är betydligt mer skonsamt för miljön än till exempel bomull och andra naturmaterial. Dessutom är det väldigt slittåligt och skapar ett bra klimat – svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt – för fötterna. Sulan är tillverkad av mestadels biobaserat gummi (alltså gjort av förnybara råvaror) som också har en betydligt lägre miljöpåverkan än mer traditionella val.

Precis som de själva säger – så är det självklart allra mest hållbart att inte shoppa något nytt alls men behöver du ett par slitstarka och bekväma skor ska du absolut kolla in Icebugs modeller.

Modellen Larvik Hemp Sole, 1799 kr.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!