Minska ditt klimatavtryck

Allt fler är uppmärksamma på och intresserade av hur illa det faktiskt är med planeten. Vi är många som vill göra vad vi kan för att förändra situationen. Vilka är egentligen de förändringar man kan göra som privatperson som ger störst påverkan på klimatet?

I snitt är vår klimatpåverkan mer än åtta ton per person och år. Det är väldigt mycket högre än på andra ställen i världen. Parisavtalets mål är att hålla nere den globala medeltemperaturen en bra bit under två graders ökning och allra helst betydligt mindre än så. Dock ser det nu ut att vara dömt att misslyckas vilka ansträngningar vi än väljer att sätta in och viss forskning visar att vi är påväg mot alarmerande 2,7 graders temperaturökningar. Det kommer vara förödande för både planeten och människoliv. Ska vi klara att bromsa utvecklingen överhuvudtaget måste vi alla minska våra utsläpp. Är du nyfiken på hur stor påverkan just du och dina vanor har på miljön är de olika klimatkalkylatorerna ett bra sätt att få en övergripande koll. Titta in på WWF’s klimatkalkylator, Svalna eller till exempel Climate Hero. Här får du en tydlig känsla av var största delen av dina utsläpp kommer ifrån och vad du kan göra för att minska ditt avtryck.

Självklart är det politiker, makthavare och företagsledare som har det stora ansvaret för att aktivt minska våra utsläpp och det är tveklöst där vi kan och behöver göra de allra största förändringarna. Men för att inte ge upp och förtvivla helt som privatperson kan det kännas skönt att ta kommando över sin egen livsstil och framförallt skapa en större medvetenhet kring val vi gör – varje dag.

Vilka vanor har då störst påverkan på klimatet? Vi har samlat några av våra generella vanor som, i många fall, har onödigt stor miljöpåverkan.

Se över resvanorna

Flyget är för väldigt många den allra största källan till utsläpp. Har du möjlighet satsa gärna på andra transportval. Som exempel släpper en tur och retur resa till södra Spanien ut omkring ett ton koldioxid per resenär. Kanske inte helt OK för ett par dagars njutning?

Hur påverkar dina matvanor?

Konsumtionen av kött är hög i Sverige och idag står den nästan för 1 ton koldioxidutsläpp per person och år. Kanske är det inte längre en omöjlighet att gå mot en mer vegetarisk kosthållning? Eller varför inte bara äta vilt från Sverige?

Kan ditt boende bli smartare?

Många av oss bor stort. Väldigt stort. Här kan man tjäna in en hel del utsläpp genom att bo på mindre yta och ha en mer klimatsmart energilösning. Vill du minska energiåtgången i ditt befintliga hushåll ska du tänka på följande: Sänk inomhustemperaturen något, hushåll med varmvatten, använd diskmaskin istället för att diska under rinnande vatten, tvätta i maskin mer sällan, torktumla inte och köp så stor del av både inredning och elektronik second hand.

Vad konsumerar du egentligen?

Det är ingen hemlighet att vi konsumerar alldeles för mycket. Av det mesta faktiskt. Och framförallt av mode. Här går det för fort. Kvaliteterna är för dåliga och utsläppen kring produktionen är gigantiska. Skulle du istället använda dina plagg dubbelt så många gånger skulle du mer än halvera klimatpåverkan. Det borde väl inte vara en särskilt svår utmaning?

Tänk på hur du sparar

Ett bra sätt att påverka investeringar för framtiden är att se över vart pengarna du själv sparar hamnar. Be din bank att få reda på vart dina besparingar investeras och se till så att de hamnar i smarta och miljöfrämjande företag.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!