Vestiaire ger kläder ett långt modeliv

Att shoppa hållbart handlar inte enbart om att välja genomtänkta material. Det handlar minst lika mycket om att använda de köpta plaggen under hela deras livstid. Eller om du tröttnar på dem, helt enkelt låta någon annan ta över kläd-stafettpinnen.

Det säger, ganska uppenbart, sig självt att vår strävan efter att jämt ha på oss något nytt och önskan att flera gånger i månaden utöka garderoben med nya plagg har ett pris. Och ett ganska högt sådant. Både för miljön men också för de personer som under, många gånger, omänskliga villkor tvingas producera våra garderobsnyheter. Både kläder och accessoarer används mindre och mindre och studier visar att vi slänger bort det vi inte gillar snabbare och mer lättvindigt än någonsin tidigare.

Men misströsta inte – det är många som äntligen börjar tänka annorlunda och en längtan efter att optimera och downsizea även garderoben börjar ta plats hos fler och fler. Det innebär i sin tur att mer miljövänlig och både socialt och etiskt rättfärdigad shopping vinner allt mer mark.

Att ge sina inköp en längre livscykel genom att erbjuda dem ett andra liv tillsammans med någon annan är det bästa du kan göra för miljön när det kommer till mode och kläder. Det förlänger användningstiden efterfrågan på nyproduktion minskas något

Några som var tidiga i detta gamet är online second hand-butiken Vestiaire Collective som mycket framgångsrikt har sålt vintage lyxvaror sedan 2009.

Företaget startade i Paris och har växt i rekordfart sedan starten. Idag är de en arbetsplats för över 300 personer med kontor i Paris, London, New York, Berlin, Milano och Hong Kong. De har över 7 000 000 modeintresserade användare och säljer second hand-varor från alla olika lyxmärken.

Förutom att sälja eventuella egna godbitar kan du klicka hem produkter du annars inte skulle ha råd med eller hitta lyxköp som för längesedan är slut i butik. Helt klart värt att kolla in!

För daglig inspiration och kloka tankar kring mode och återanvändning följ Vestaire CollectiveInstagram! 

Foto: Vestaire Collective

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!