Modekonsumera mera hållbart

Prenumerera, hyra eller app-handla second hand – hur stillar du ditt klädshoppingbehov på hållbaraste sätt? Vi har listat tre smarta alternativ. 

Hack Your Closet

Bara i Europa slängs det 2 080 500 ton oanvända kläder varje år. Läs det igen. Över två miljoner ton. Oanvända kläder. Slängs. Denna ofattbara siffra tog grundarna av Hack Your Closet fasta på när de drog i gång sin prenumerationstjänst av kläder. Via återförsäljare och välgörenhetsorganisationer får de tillgång till superfina kläder som annars skulle ha gått till spillo och ger dem nytt liv i nya garderober. Du som prenumerant signar upp genom att skapa en utförlig stilprofil med storlekar och önskemål. Var fjärde vecka får du sedan ett paket med personligt utvalda plagg, som du returnerar i utbyte mot ett nytt paket med nya plagg … och så vidare. För 299 pix i månaden kan du alltså regelbundet uppdatera garderoben – med gott samvete. Det krävs nämligen 10 års prenumeration på Hack Your Closet för att komma upp i lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig svensk klädkonsumtion kostar … per månad! (länk till utträkning) 

 

Bli en Closet Hacker här! 

Foto: Hack Your Closet

Gemme Collective

Gemme Collective bygger på det beprövade konceptet uthyrning, men här kan du både hyra snygga designkläder för en bråkdel av inköpspriset och hyra ut dina egna garderob-dyrgripar som inte luftas tillräckligt. Plattformen är öppen för alla och du behöver bara registrera dig för att spana in – och förhoppningsvis hyra! – godbitar från bland annat Balenciaga, Bottega Veneta, The Row, Acne Studios, Ganni och Totême. Lika enkelt är att det att hyra ut dina egna designer-plagg – registrera dig, plåta dina kläder/accessoarer, ladda upp och invänta förfrågningar från likasinnade fashionlovers. Roligt, smart och framför allt konsumtion med gott samvete. 

 

Hyrsugen? Här hittar du Gemme Collective! 

Foto: Gemme Collective

Tise

Tise är en second hand-app där dina gamla kläder och accessoarer på ett smidigt sätt får nytt liv hos någon annan. Upplägget är inte helt olikt Instagrams, men med fokus på köp- och säljknappar. Följ andra användare, sök efter specifika plagg eller bara scrolla flödet – det uppdateras hela tiden med nya plagg som är till salu. Ekonomiskt, cirkulärt och extremt användarvänligt, både för att köpa och att sälja. 

 

Läs mer om Tise här! 

Foto: Tise

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!