kaer-collective
Minimalist? Ja, visst! Rebecca inspirerar till ett enklare och mer avskalat liv. I dagens rusande tillvaro vill hon vara en envis, men ack så angenäm, bromskloss. Hos Rebecca bjuds det på tips på hur du blir en medveten shoppare, klädvård, själavård samt en och annan decluttering.  
Instanamn: @rebecca.beige

Mognad, ullmattstvätt och galenskap

Jag hörde till dem som ofta och hejdlöst bytte ut. Hemmet och garderoben omsattes i samma takt som vårdpersonalen inom svensk sjukvård. Utan att tänka mig för åkte den fläckiga tröjan ut och ersattes med en ny. En utdaterad kruka skänktes eller slängdes för en ny, modern med bubblor på. Oh the madness. Tur är väl att jag med åldern har blivit klokare. Och snålare.

 

För sisådär fyra år sen köpte vi en vit (jag vet) ullmatta. När jag köpte den tänkte jag “jaja, blir den för solkig får jag väl slänga den”. Nu är jag som sagt klokare och snålare (och snällare mot miljön) och gjorde ett försök att tvätta den. Och det blev bra! Ullen krympte inte och många fläckar försvann. Inte alla fläckar, men helhetsintrycket blev avsevärt bättre. Jag upplever inte heller att ullen har tappat sin smutsavvisande förmåga.    

Du behöver:

 

  • en riktigt varm vår- eller sommardag
  • en tillräckligt stor yta utomhus som är ren, exempelvis trall eller stenplattor.
  • en dammsugare
  • en slang med duschmunstycke
  • En blandning med bikarbonat och ättika (se till att inte ha några växter du är rädd om i närheten, det är en relativt liten mängd som åker ner i marken, men ändå). Jag tog ungefär 60 % ättika och 40 % bikarbonat.
  • en tandborste för mindre fläckar och en diskborste för större fläckar. Se till att stråna inte är för hårda bara.
Börja med att lägga ut mattan så att den ligger plant. Dammsug den noga.
Sen blöter du ner hela mattan med duschmunstycket. Se till att strålen inte är för stark, det kan skada fibrerna.
Jag började med att gno in ättikalösningen på de små fläckarna och sen tog jag diskborsten på de större. Gno försiktigt.

Efter att ha låtit det verka i cirka en halvtimme var det dags för skrubbandet. Det är ett helt träningspass att skrubba rent en 2 x 3 meter stor matta, men värt det. Jag spolade av mattan, vände på den och upprepade proceduren på andra sidan. Jag har vänt mattan många gånger genom åren och båda sidorna var lika delar skitiga. Nu är mattan ren och ska torka. Jag hängde den vikt över ett altanräcke under en varm vårdag (fick tyvärr ingen bild på detta). Den torkade under dagen och utan att jag behövde vända den. Dock behövdes det två personer för att lyfta upp den dyblöta mattan på räcket.

Detta var så värt det. Ullmattor är inte billiga och det är rena rama galenskap att inte ens försöka få de rena. 

Skönt att inte vara galen #blessed

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!