Naturligt alternativ till läder

Det kommer allt fler spännande och nytänkande material för dig som söker mer etiska och hållbara alternativ till alla traditionella läderprodukter. Här är några nyheter att hålla koll på.

Läderprodukter är ett omdebatterat ämne – framför allt när det kommer till djurhållning, produktion och hållbarhet. Utsläppen är ofta höga i hela produktionskedjan och det är en slitsam process för både djur och människor. Även om materialet i sig håller länge är det allt fler som ställer sig frågan om det verkligen är värt det. Självklart finns det varianter på mer eller mindre etiska och hållbara metoder när man skapar materialet men som konsument är det svårt att veta exakt hur produktionen gått till och är du dessutom vegan är skinn självklart inte ett alternativ att räkna med överhuvudtaget. Därför är det både kul och spännande att följa utvecklingen av nya alternativ. Det är en värld där det händer mycket och just nu snabbt. Efterfrågan på mer naturliga val har ökat betydligt – vad sägs om material framtagna av ananasblad, vindruvsrester och svampar? Visst låter det spännande. Här är några av alla nyheter det kan vara kul att titta lite extra på. 

Piñatex är en helt naturlig textil skapat av fiber från ananasblad. Bladen är en restprodukt från ananasodlingar och förutom att vara ett lika slitstarkt material som läder så bidrar det till extra inkomster till alla lokala samhällen som arbetar med produkterna. De tjänar numera pengar även på bladen i stället för att bara slänga eller bränna dem. Materialet är dessutom biologiskt nedbrytbart och helt fritt från gifter. En win win helt enkelt.

MuSkin är gjort av en speciell typ av svampar som utöver att vara slitstarka också innehar antibakteriella egenskaper. Svampen odlas utan kemiska tillsatser vilket skapar en helt biologiskt nedbrytbar produkt med god livslängd. Materialet är mjukt och mockaliknande och andas bra.

Kokosnöt är ett helt nytt material att räkna med. Här använder man restprodukter från kokosodlingar och tillför bakterier för att skapa ett nytt material som på många sätt påminner om traditionellt läder. Det är fritt plast och kemikalier och använder både mindre vatten och mindre energi i produktionen. Tack vare de naturliga ingredienserna skapas ett material som är helt nedbrytbart i slutändan.

Vegea är ett annat nytt material som tagits fram från restprodukter av bland annat vindruvor. Det är skapat i Italien och börjar bli mer och mer populärt inom modeindustrin tack vare sina naturliga egenskaper och slitstarka yta. Det har använts i allt från möbler till sneakers.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!