Nytt liv till svarta jeans

Svarta jeans som tappat all sin färg kan lätt förpassas längst in i garderoben. Well, nu är det dags att plocka fram dem igen! Nystartade företaget 100B ger nytt färgliv till dina svarta denimfavoriter.

Att denimproduktion är en gigantisk miljöbov är vi väl medvetna om vid det här laget. Att det dessutom är vårt absoluta favoritplagg är ju heller ingen hemlis – bara i Sverige säljs 12 miljoner nya par jeans varje år. Av dem är 20 procent svarta. 

Jeans blir ju som bekant bara skönare och snyggare ju mer man använder dem, men just svarta jeans kan lätt hamna högst upp på hyllan då de tappat sin färg. Nystartade företaget 100B vill ge nytt liv åt alla gamla grådaskiga jeans som skulle kunna användas i flera år till och de har precis lanserat en spillrans ny färgningstjänst av svart denim. 

Tjänsten går ut på att du köper en färgning på 100B:s hemsida, du får en QR-kod från PostNord som du sedan använder när du skickar iväg dina jeans. Jeansen landar hos ett färgeri i Borås som färgar dina byxor och returnerar dem till dig så snart processen är klar. Färgen som används i processen är GOTS-certifierad. GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell miljömärkning som omfattar hela kedjan från råvara till färdig produkt – här kan du läsa mer om  miljömärkningar.

Att omfärga ett par jeans har av förklarliga skäl en mycket mindre miljöpåverkan än att köpa ett par nya. För att framställa ett par nya går det åt 6 200 liter vatten och 13 kilo CO2e. Att omfärga ett par jeans med hjälp av 100B kostar 32 liter i vatten och 50 gram CO2e – kort sagt svart och grönt på en och samma gång!

Kolla in 100B här!

Psst! Här kan du läsa om Nimble Patch – ett annat supersmart initiativ som förlänger livet på jeans genom lagning,

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!