Återvunnet toalettpapper

Kan man älska toalettpapper? Svar: JA! När du har fått upp ögonen för Who Gives A Crap kommer du garanterat att göra detsamma.

Visste du att ett enda träd bara räcker till att tillverka knappt 800 toalettrullar? Det är sanslöst många träd som ryker för att vi ska kunna torka oss i genomsnitt sju gånger om dagen. 27 000 träd om dagen, närmare bestämt. Det här smått svindlande siffrorna fick killarna bakom australiensiska Who Gives A Crap att reagera. Efter en lyckosam crowdfunding-kampanj drog de igång en egen produktion av toalettpapper – gjort av 100 procent återanvänt material, såsom tidningspapper, böcker och kontorsmaterial.

Låter det knöligt och obekvämt? Det är det såklart inte. Pappret är precis lika mjukt och behagligt som vanligt toalettpapper, och kostar heller inte mycket mer per rulle. En pall med 40 rullar av högklassigt och 100 procent återvunnet toalettpapper går loss på 450 kronor inklusive frakt.  

Toalettpapper av bambu

För den som vill ge sin rumpa någonting ännu mjukare har Who Gives A Crap desssutom tagit fram ett toalettpapper helt gjort av bambu. Då bambu som bekant är ett grässlag som växer oerhört snabbt är det definitivt ett hållbarare alternativ än vanligt toalettpapper, men företaget är noga med att påpeka att det återvunna pappret är det mest hållbara valet. Dock vinner bambupappret mjukhetstävlingen, då det tydligen ska vara som ”att torka sig med moln”.

Donerar halva inkomsten

Oavsett vilken av företagets produkter du väljer kan du klappa dig själv på axeln (eller kanske rumpan snarare). Förutom att du har gjort ett hållbart och smart val har du dessutom bidragit till att människor i fattiga delar av världen har fått tillgång till ordentliga toaletter. Who Gives A Crap donerar nämligen  50 procent av sin inkomst till projekt som bygger toaletter och förbättrar saniteten i utvecklingsländerna. Sedan starten har företaget bistått bland annat WaterAid och flertalet andra organisationer med över 50 miljoner kronor!

Foto: Who Gives A Crap

Att pappret dessutom kommer i snygga och fullt komposterbara förpackningar gör det faktiskt – för första gången någonsin! – roligt att handla toalettpapper. Testa själv här!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!