Reparera mycket mera!

Att laga trasiga plagg är ett nödvändigt steg mot en hållbar garderob. Här är tre företag som gör det lätt att laga.

Repamera lagar och syr om

Har du också ett gäng plagg hemma i garderoben som inte används på grund av hål eller trasiga dragkedjor? Kanske till och med plagg som hade suttit som en smäck om de bara syddes om en aning? Smarta onlineskräddaren Repamera har tagit fasta på precis just detta och till dem kan du skicka alla plagg som behöver både lagning eller ändring.  Och det är självklart lätt som en plätt! På hemsidan fyller du i vad som ska lagas eller hur ett plagg behöver ändras. Därefter skickas en Repamera-påse ut som du sedan returnerar. Inom 10 dagar har du din klänning/kavaj/väska/kofta/tröja hos dig igen – Repamera lagar och ändrar alla typer av kläder.

Svenskarna köper cirka 14 kilo textilier per person och år. Samtidigt slänger vi runt åtta kilo textilier varje år.

Livstids garanti hos Picture Organic Clothing

I outdoor-världen är det näst intill mer regel än undantag att klädmärkena erbjuder reparationer – åtminstone i några år efter inköpet. Det franska märket Picture Organic Clothing har tidigare erbjudit reparation under produktens första två år, men nu finns det inte längre någon tidsaspekt. Du kan med andra ord när som helst få din Picture Organic Clothing-produkt lagad hos någon av de anslutna reparationsställena. Garantin gäller i all oändlighet och täcker även tidigare köpta produkter. Även om du alltså köpte ditt plagg innan garantin trädde i kraft kan du laga det kostandsfritt om det går sönder. Ett mycket smart sätt hjälpa kunderna att agera ansvarsfullt och minska konsumtionen.

80 procent av textiliernas miljöpåverkan kommer från produktionsfasen. 

Nudie reparerar och byter in

Nudie Jeans har haft hållbarheten i fokus sedan starten för 20 år sedan. Grundtanken är enkelt – ett par Nudie-jeans ska användas länge och lagas snarare än att bytas ut.

Med varje sålt par jeans medföljer därför ett löfte om gratis reparationer, oavsett när eller var du köpte dem. Man säljer även begagnade jeans från kunder som drar nytta av Nudies smarta inbytessystem: När du lämnar in dina pre-loved jeans får du 20 procent på ett nytt par. Om jeansen inte går att sälja vidare används de som råmaterial för nya produkter.

Nudie Jeans har 34 Repair Shop-affärer i hela världen och märket har även andra reparationspartners på olika platser som du kan utnyttja om du inte har en Repair Shop nästgårds. Under 2019 reparerades 63 000 par jeans och över 11 000 par samlades in. Det innebär att 50 000 kilo textilavfall sparades bara genom att reparera jeans, en mängd som skulle innebära hela 441 000 ton vatten vid nyproduktion.

Det går åt 7500 liter vatten för att tillverka ett par jeans. Det är ungefär lika mycket som en person dricker under 10 år. 

Foto: Nudie Jeans

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!