Skapa en garderob som håller länge

Vi är alltmer medvetna om att många av våra modevanor är riktigt usla för miljön. Så hur gör vi då för att skapa en garderob vi inte behöver eller har lust att uppdatera så ofta? Här är våra bästa tips för dig som drömmer om en mer hållbar garderob.

Att snabbmode är riktigt kass för både planeten, miljön och alla som arbetar med det vet vi och ändå är det så svårt att låta de alldeles för billiga godbitarna stanna i butik. Vi har genom de senaste decennierna omedvetet skaffat oss vanan att ständigt vilja uppdatera garderoben. Och nu är det svårt att sluta – trots att vi är medvetna om alla negativa effekter vårt beteende har. Vi vill köpa något nytt inför ett kalas, vi shoppar för att bli på bättre humör eller bara för att vi är ”värda” det. Anledningarna är många och nästan alla grundade i lust och inte alls i behov. För handen på hjärtat, visst har vi i princip allt vi redan behöver?!

 

Självklart är det så att vi borde undvika alla typer av nyköp och att den mest hållbara garderoben är den vi redan har – men som med alla förändringar när det gäller miljö och vår livsstil så är det absolut bättre att alla ändrar sina vanor i den utsträckning man just nu kan än att några få gör mer radikala livsstilsförändringar. Det tankesättet är vad vi på Kaer alltid utgår ifrån. Vi tror på en gemensam ansträngning där alla bidrar på det vis som är möjligt för just dem – allt för att motivera, inspirera och engagera så många som möjligt i dessa frågor.

 

Så hur ska man tänka för att lyckas med projektet att ändra sina shoppingvanor och skapa en mer hållbar garderob? Som med alla förändringar i livet handlar det om att bestämma sig, att vara tillräckligt motiverad och att hålla sig själv ansvarig för de val man gör. Och kanske mest av allt – var inte alltför sträng mot dig själv utan börja med de förändringar som faktiskt är rimliga att genomföra och fortsätt utmana dig själv på vägen. Vi har skapat en smart checklista för dig som är redo för förändring!

10 tips till hur du enkelt skapar en mer hållbar garderob

Skapa en grundgarderob som passar just dig och jobba med den som utgångspunkt i alla nya inköp du gör. Våra bästa tips till garderobsbas hittar du här.
Bestäm dig. Det handlar framför allt om att inte ge efter när känslan av att spontanshoppa dyker upp. Prata med dig själv – behöver du verkligen detta?
Gå igenom din garderob. Vilka plagg gillar du, vad använder du mest och vad använder du inte alls?
Låt de plagg du sällan använder gå vidare till någon som kommer uppskatta dem mer. Sälj, skänk eller byt. Huvudsaken är att inte slänga dem.
Se över de plagg du vill ha kvar i garderoben. Vilket skicka är de i? Behöver de lagas? Förstärkas? Förändras? Det är många gånger en klok investering att lämna in plagg du gillar till en sömmerska för att fixas till eller skapa förändringar som gör att du kommer använda dem betydligt oftare.
När du har koll på vad du har och som du faktiskt gillar i garderoben är det dags att fundera ut vad/om du behöver komplettera med. Det här kräver lite engagemang och tankeverksamhet och många gånger kan det vara bra att inte bara rusa i väg och köpa nytt utan låta det ta ett par veckor för att se vad du verkligen saknar/behöver. Vårt bästa tips är att ha en lista där du skriver upp vad du saknar och sedan efter en tid ser om det fortfarande är så.
Komplettera enbart med nytt när du har ett behov. Inte bara när du har lust. Och när du behöver shoppa något nytt välja second hand först. I andra hand välj märken du vet har en omtänksam approach för miljön och som gör sitt bästa för att minska sin klimatpåverkan. I tredje hand väljer du slitstarka material du vet kommer hålla längre. Undvik i så stor mån du kan snabbmode.
Tillhör du dem som absolut inte kan tänka dig att rotera få plagg ofta i garderoben ska du kolla in olika ställen där du kan hyra dina plagg. Det är ett smidigt sätt att få in nytt liv i garderoben utan ett alltför stort miljöslitage.
Upcykling är en het trend inom modevärlden just nu. Det går ut på att skapa nya och bättre plagg av redan existerande varianter. En bra idé är att hitta en sömmerska du har förtroende för och be om hjälp med att upcykla plagg du redan har i garderoben. Det kan vara allt från att förlänga favoritkjolen till att sätta ny krage på en skjorta du tröttnat på. Det krävs rätt små medel för att uppdatera ett plagg.
Utmana dig själv eller gör det tillsammans med vänner och familj. Sätt ett motiverande mål där du får köpa max 10 nygamla plagg på ett år eller skapa en bytescirkel med vänner där ni delar med er av varandras garderober. Kom ihåg att det viktigaste är att du gör bättre val och blir mer medveten – du behöver inte göra allt helt perfekt från början!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!