Vi vet alla att det vi internationellt kallar ”Fast Fashion” och på svenska – snabbmode – är långt ifrån en optimal konsumtionslösning. Varken för miljön eller för de människor som arbetar i produktionsleden. Ändå är steget till att faktiskt ändra våra shoppingvanor väldigt långt. Är det verkligen så svårt att göra lite bättre?
Snabbmode definieras av stora butiker med enorma mängder av plagg och accessoarer som dessutom varje vecka konstant fylls på med rykande färska modenyheter. Produktionsleden är snabba och de stora giganterna kan i princip ”spotta” en trend ena veckan för att sedan ha liknande plagg i butik en eller kanske två veckor senare. All produktion sker utomlands, materialen är av låg kvalitet och priserna superbilliga – det säger sig självt att någonstans är det någon helt annan än vi och våra plånböcker som får ta den stora kostnaden för detta. Är det verkligen så viktigt för oss att slentrianmässigt uppdatera våra garderober att vi helt struntar både i miljö och andra människor?! En klok fråga att ställa sig själv nästa gång du är på väg att impulsshoppa något bara för att du fick lite feeling.
Modebranschen är tveklöst en av de mest miljöförorenande branscherna som finns. Den står ensam för omkring tio procent av allt koldioxidutsläpp i hela världen. Snabbmode är inte helt överraskande en av de största bovarna i ekvationen. Det är framför allt de stora utsläppen från fabrikerna som branschen måste komma till rätta med. Men det handlar självklart också om saker som materialval och framställning av detta, vattenåtgång, transporter och mängden varor som produceras. Produktionen är gigantisk och många granskningar visar att det är enorma mängder kläder som bränns eller slängs – helt oanvända – för att det helt enkelt producerats överdrivet mycket. Trots vår kunskap kring allt detta visar studier på att modevärlden idag producerar ungefär dubbelt så många kläder som för 20 år sedan. Vart är den här utvecklingen på väg och borde vi inte veta bättre vid det här laget?
Självklart är det branschen i stort inklusive politiker och världsledare som ska ta det största ansvaret men vi som konsumenter måste också förstå att det är vår konstanta törst efter fler och trendigare modeköp som driver hela den här utflippade produktionskarusellen. Vi måste sträva efter att förändra våra konsumtionsvanor och att faktiskt betala det priset som en vara kostar och är värd. Det kommer innebära färre och dyrare inköp och det kommer kräva lite mer av oss när det handlar om att välja rätt och långlivat – men det kan det väl vara värt om vi jämför med den potentiella miljökatastrof vi annars är med och bidrar till. Som det ser ut idag är det många terapeuter och psykologer som vittnar om att allt fler människor använder slentrianshopping för att trösta sig, belöna sig, fylla ett tomrum eller bota rastlöshet – visst borde vi kunna ta hand om oss själva utan att det är på bekostnad av någon annan?
Det är viktigt att vi som konsumenter försöker vara med och skapa förändring. Ändras vårt beteende och vår typ av efterfrågan kommer i slutändan även de stora företagen vara tvungna att ställa om. Redan nu ser vi att många snabbmodekedjor erbjuder lite bättre och lite ”grönare” alternativ men det är långt ifrån tillräckligt om de slår ut den lilla mängden på det ofantliga sortiment av icke-hållbara material och plagg de pressar ut. Att enbart förändra materialvalen när det kommer till snabbmode har en ganska liten ekologisk påverkan då det i dessa fallen framförallt handlar om att minska och förbättra hela produktionskedjan.
Idag finns det glädjande nog många mindre märken och företag som verkligen kämpar med att skapa mode med så minimal miljöpåverkan som möjligt. Det kallar vi oftast för Slow Fashion. Vad som kännetecknar dem är att de inte konstant pushar för nyköp, de tar sina utsläpp på största allvar, de väljer allt från material till fabriker med största omsorg och de värdesätter både människor, miljö och kvalitet i hela kedjan. En enorm eloge till dessa eldsjälar som fortsätter att hålla huvudet över ytan och vägrar ge upp trots att det många gånger är en nästan omöjlig värld att överleva i med tanke på hur de stora klädjättarna pressar priserna. Långsamt mode är tveklöst framtiden men vi måste alla hjälpas åt för att nå den!
Tips för smartare shoppingvanor
* Tänk igenom ditt behov – vill du bara ha något nytt eller är det verkligen något du saknar i din garderob.
* Titta på vad du behöver för att det säkert ska funka tillsammans med dina övriga plagg
* Hitta ett par märken och/eller butiker som du vet tillhandahåller bättre och mer miljösmarta val. Det är skönt att ha några go-to ställen så slipper du researcha hela nätet så fort du ska köpa något nytt.
* Satsa på bra material. Då håller de både stil och form längre.
* Titta gärna på second hand alternativ innan du bestämmer dig för nyköp.