Sluta shoppa börja stoppa!

Att stoppa, lappa och laga håliga och uttjänta plagg är inte bara vettigt och hål(l)bart, det har blivit en tydlig trend som syns alltmer – i ordens rätta bemärkelse. Ju synligare lagning, desto bättre. 

Innan vi fortsätter. Nä, just detta med så kallad ’visible mending’ är kanske ingenting för oss nål-noviser. Men att stoppning/lappning/lagning har blivit hippt och lite av en rörelse – det är bara att applådera högt och inspireras till fullo av (det finns ju tutorials, eller hur?). 

Den engelska rörelsen Street Stitching gör allt för att sprida ”Stitch it don’t ditch it”-ordet och genom att laga kläder mitt på köpgatorna  vill de visa konsumenter ett mer hållbart alternativ till att byta ut och shoppa nytt. Du hittar dem utanför stora fast fashion-kedjor på mängder av platser världen över och vill du hjälper de dig gärna med tips, information och guidning. 

”Vi säger inte att du inte köper ett plagg, vi säger att du ingår ett kontrakt med det”, säger Suzi Warren (bilden på första sidan), grundare av Street Stitching.  ’Vi visar att det finns ett alternativ. Du får en större kick av att fixa något och ge det livet tillbaka.”

Här är tre kreatörer och inspiratörer som får oss att vilja ingå livstidskontrakt med våra plagg:

Lily Fulop är designer, illustratör,  författare och Instagram-inspiratör som gör stoppade strumpor till en drömmig färgfest. På sitt konto publicerar hon sina egna och andra kreatörers lagningar och här får du handfasta tips, nyttiga fashion-fakta och inte minst, en enorm lust att plocka upp nål och tråd. 

Kate Sekules – @visiblemend

Om lagning var musik skulle Kate Sekules definitivt tillhöra punkgenren.  Hon är gammal i lapp-och-lagnings-gemet och kan dessutom sätta författare och akademiker med en doktorsexamen i materialkultur och designhistoria på sitt CV. Hennes mål är att doktorera i lagning och hon tycker att mend core är det nya (allt annat än) svarta. Kort sagt, här finns oändligt mycket att älska och inspireras av.

Flora Collingwood-Norris – @visible_create_mending

Stick-kreatören Flora Collingwood-Norris från Skottland är specialist på att laga stickade plagg och hon gör det på ett oerhört vackert sätt – detta är lagning i någon slags konstform. Blir du inspirerad erbjuder Flora dessutom lagningskurser online. 

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!