Smarta samarbete

Miljö, klimat och framtid borde vara livsviktiga frågor för oss alla. Därför värmer det onekligen extra i hjärtat när vi ser företag och organisationer vi gillar som går samman för att skapa mer uppmärksamhet kring just dessa frågor.

Sea Shepherd är en ideell miljöorganisation som sedan 70-talet dagligen kämpar för att rädda världens hav och dess djurliv. De har en stor flotta av båtar och deras huvudfokus är att vara ute till havs för att upptäcka, förebygga och förhindra miljöförstöring och illegal exploatering av både hav och djur – och självklart rädda som många djurliv som bara är möjligt.

Organisationen startades av kanadens-amerikanen Paul Watson, 1977. Han hade bara några år tidigare varit med och startat upp Greenpeace men var inte nöjd med att bara protestera utan ville aktivt göra skillnad – därför föddes Sea Shepherd. Han har, i princip, vigt hela sitt liv åt att kämpa för havens överlevnad och han har inga planer på att ge upp på många år. Idag är Sea Sheperd en global rörelse och de finns representerade i över 20 olika länder och massor med frivilliga ställer upp med ett enormt engagemang världen över. Rent konkret räddar de allt från valar, delfiner och sköldpaddor som trasslat in sig i fiskenät, de hjälper till att avslöja och fånga in tjuvfiskare, har räddat en mängd slavar från tvångsarbete ombord på de illegala båtarna, de har samlat in miljontals med meter av övergivna drivnät, skapat bättre förutsättningar för djurliv, städat otaliga stränder från plast och skräp och spårat medveten miljöförstöring i många vatten. Kort och gott – de gör skillnad.

Vi vet att havens överlevnad är synonymt med vår egen överlevnad – och ändå tillåter vi en sådan katastrofal hantering av dem. Sea Shepherd kämpar för att vi ska lyckas skapa en mer hållbar approach till hur vi tar hand om haven och dess ekosystem. Men de kämpar i motvind. Situationen förvärras konstant.

Ett sätt Sea Shepherd sprider sitt budskap på är genom att samarbeta med andra företag – många gånger sådana som tillverkar plagg och accessoarer av återvunnen plast från haven. Kolla in några av deras senaste samarbeten här.

Veja X Sea Shepherd

Pris 1 600 kr.

 Förra året gjorde Veta sitt första samarbete med Sea Shepherd. En snygg sneaker tillverkad helt från återvunnen polyester som fiskats upp ur haven. Veja har gedigen erfarenhet av att skapa hållbara sneakers med så minimalt miljöslitage som möjligt och denna modell är inget undantag. Läs mer om Veja här och här.

Mini Rodini X Sea Shepherd

Mini Rodini är ett svenskt barnklädesföretag som sedan starten haft miljö och hållbarhet i fokus. Ett fokus som bara växt sig starkare med åren. De var tidiga med att använda återvunnen polyester från haven och de har redan släppt två samarbeten med Sea Shepherd. Här går 20% av priset på varorna oavkortat till att stötta organisationens arbete. Vill du se mer ska du titta här.

Jacka i GOTS-certifierad bomull, 1 400 kr.

Triwa X Sea Shepherd

Pris 1 395 kr.

Här är det en klocka (vattentät såklart) gjord helt av återvunnen havsplast som är resultatet av samarbetet. För varje såld klocka går 15% till Sea Shepherds fortsatta kamp för havens överlevnad. Triwa har ett stort miljöengagemang och försöker i största möjliga mån minska sitt koldioxidavtryck. Läs mer om dem här.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!