kaer-collective
Minimalist? Ja, visst! Rebecca inspirerar till ett enklare och mer avskalat liv. I dagens rusande tillvaro vill hon vara en envis, men ack så angenäm, bromskloss. Hos Rebecca bjuds det på tips på hur du blir en medveten shoppare, klädvård, själavård samt en och annan decluttering.  
Instanamn: @rebecca.beige

Smockguide, Gannis fjolårsetta och gardinremake

Jag har länge sneglat åt Gannis Seersucker Check Dress och när jag hittade ett par ginghamrutiga gardiner på loppis för ett tag sedan, visste jag omedelbums vad de skulle bli. En liknande sommarklänning med smock i livet. Men smock? Är det svårt? Jag testade och det var faktiskt oväntad enkelt. Och rätt så kul. Så här går du tillväga:

Du behöver:
  • elastisk sytråd
  • en vanlig hushållssymaskin
  • tråd i samma färg som tyget
  • tyg

Tänk på att tyget drar ihop sig när man smockar, så räkna med ungefär 1,5 så mycket tygåtgång i bredden. Ta hellre i och sy in efteråt om det blir för stort.

Trä underspolen med den elastiska sytråden. Detta gör du för hand och inte med hjälp av symaskinen.
Sätt i spolen i spolhylsan som vanligt.
Dra upp undertråden med hjälp av övertråden.
Nu är det dags att börja sy.

Lämna 1-2 cm i sömsmån, detta gör det lättare att vända tyget allteftersom. Du ska inte fästa tråden, alltså inte köra fram och tillbaka med nålen.

Sträck tyget medan du syr, detta är superviktigt, annars blir det ingen elasticitet.
När du når änden av tyget ska du vända (spara 1-2 cm) och sy tillbaka. Tänk dig att du syr en slingrande orm, alltså fram och tillbaka utan att klippa av tråden och börja om.
Om undertråden tar slut drar du ner övertråden och knyter med gummitråden. Sen fyller du på ny gummitråd och fortsätter där du slutade. Du fäster alla början och slut på det här sättet.

Du väljer själv avståndet mellan varje rad, ju mindre avstånd desto tightare smock och vice versa. Jag valde faktiskt två avstånd; i midjesektionen gjorde jag den tightare och i bysten lite lösare. När du har sytt hela livet, klipper du av trådarna, drar ner övertråden och knyter ihop med gummitråden. Klart! 

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!