Svensktillverkade ljus med hållbart tänk

Vad sägs om lokalproducerade doftljus i vegansk tappning? Där dessutom keramikkärlen återanvänds som vaser eller förvaringsburkar. Gillar du den tanken gillar du säkert Quod.

Quod är ett svenskt företag som skapar veganska doftljus av ekologisk sojavax. All produktion är hållbar, i så stor utsträckning som möjligt, och all tillverkning sker i Sverige. Ljusen är handstöpta i vackra keramikkärl som, efter brinntiden är över, kan användas som dekorativa vaser eller förvaringsburkar. Kärlen är handglaserade och unika i sitt utseende. De är tillverkade i Rörstrands gamla porslinsfabrik utanför Lidköping. Kartongerna de levereras i produceras i Stockholm och är av återvunnet svenskt papper. Även ljusmassan produceras i huvudstadsområdet.

Bakom Quod finns Malin Myllymäki och Anna Göransson de har sitt förflutna inom mode- och skönhetsbranschen men ville båda satsa på ett mer hållbart och miljövänligt liv. Ur dessa tankar och ambitioner föddes Quod. En stor del av inspirationen är hämtad från naturen och grundarna lägger största vikt på att skapa produkter som håller länge.

”Vi vill skapa något som i all sin enkelhet är så vackert 

att du vill spara det för alltid”

Doftljus inklusive kärl kostar 695 kr och en refill kostar 285 kr.
Keramikkärlen kan du köpa även utan ljus i och då finns de i två storlekar; normal 465 kr och stor 1 795 kr.

Välj naturligt vax

Naturligt vax är ett vax gjort av till exempel sojabönor eller raps. Det är biologiskt nedbrytbart och har en minimal belastning på miljön. Det innehåller heller inga animaliska fetter. Brinntiden är ofta längre än för ljus av paraffin eller stearin.

Stearin produceras av animaliska och/eller vegetabiliska fetter. Och är då antingen en restprodukt från slakteriindustrin eller producerat av naturliga oljor som raps, soja, palm och solros. Stearin är ett hårt material som lämpar sig bra för till exempel höga ljus. Det tål höga temperaturer och kan därför stå på en solig plats utan att krokna.

Det finns allt fler stearinljus producerade med en Svanenmärkning. Det innebär bland annat att ingen palmolja får finnas i produkten, veken ska vara av ekologisk bomull och inga miljöskadliga, cancerogena eller hormonstörande ämnen får ingå.

Ur miljösynpunkt är ljus tillverkade av paraffin det sämsta alternativet. Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin. Det avger cancerogena ämnen när det blir varmt och det släpper även ut koldioxid vilket bidrar till växthuseffekten.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!