Svinn for the win!

En dagens helt lagad på svinn, tack! Det kan du få om du beger dig till Restaurang Svinn i Göteborg, Stadsmissionens nyöppnade lunchrestaurang. 

Restaurang Svinn i Göteborg är en lunchrestaurang så gott som helt byggd av och på räddade råvaror. Varje vecka räddar Göteborgs Stadsmission nämligen makalösa tio ton råvaror från tillverkare, grossister och butiker. Det är varor med kort datum, skadat gods, felmärkningar eller andra utseendemässiga defekter som gör att de inte kan säljas. Den största delen av råvarorna går till människor i fattigdom och utsatthet via matkassar och servering. Det som ändå blir över lyckas alltså Stadsmissionen briljant nog servera till hungriga göteborgare – som varje dag mellan 11-16 kan äta en lyxig svinn-lunch på Amerikagatan 2. 95 procent av det på tallriken är räddare råvaror. (S)vinn-vinn helt enkelt! Här kan du kolla in veckans lunchmeny!

Även Restaurang Spill i Malmö har samma fina koncept. Varje dag serverar de olika rätter som till största delen är tillagade på svinn – på hemsidan visar de exakt hur stor del av dagens dagens som är svinn. Här kan du hålla koll på det!

Några svinn-lande siffror:

År 2011 gjorde FN:s jordbruks och livsmedelsorgan FAO det enda försöket hittills att göra en global uppskattning på hur mycket matsvinn som uppstår varje år i världen. Resultatet visade att en tredjedel av den mat som produceras i världen inte äts upp. Med dagens siffror skulle det motsvara ungefär 1,6 miljarder ton livsmedel. 

I Sverige finns bara uppskattningar gjorda på hushållsnivå, där det varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Sammanlagt motsvarar det utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar under ett år.

Om vi fick ner det globala matsvinnet till noll skulle vi kunna minska våra totala växthusgasutsläpp med 8 procent – det är hälften av utsläppen från alla flyg-, väg- och sjötransporter som görs på jorden!  FN:s livsmedelsorgan FAO har också räknat ut att vi teoretiskt sett skulle kunna mätta alla de 870 miljoner människor som idag svälter i världen om vi bara minskade det globala matsvinnet med 25 procent.

Källa: Matsvinnet.se, Livsmedelsverket

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!