Swop Shop – byt kläder med hjärta!

Klädbytarkonceptet Swop Shop är en härlig treenighet bestående av fysisk klädbytarbutik, loppis och klädbytarforum online – den enda i sitt slag med en alldeles egen valuta,

Klädbytartjänster – visst ligger det helt rätt i tiden? Popswap – den senaste i raden senaste i raden –  fungerar som ett slags Tinder för modeälskare där du kan matcha din garderob med andras genom att svajpa fram dina favoriter. Du svajpar höger på det du gillar och när det blir en match kan bytet genomföras. Roligt och nytänkande sätt att byta grejer med varandra.

Men idéen om att byta plagg som affärsmodell är inte ny. Kolla bara på snart 10-årsjubilerande Swop Shop i Malmö. Grundaren Jane Olsson slog upp dörrarna till Swop Shop redan 2013 med en förhoppning att öka den hållbara konsumtionen i hemstaden samt ge alla oavsett inkomst en möjlighet att experimentera med mode och stil. Sedan dess har det hunnit hända mycket, både på hållbarhetsfronten och för Swop Shop. Fler och fler väljer att tänka över sin klädkonsumtion och kundkretsen har vuxit sig större och bredare. Butiken i Malmö har fått en popup-syster med tillhörande loppis och du kan även swoppa kläder online via Swops Shops forum. 

Så hur funkar då Swop Shop? En av hörnstenarna är den alldeles egna valutan, de gröna hjärtana. I butiken i Malmö kan du lämna in plagg som värderas på plats utifrån skick och kvalité och du får ett presentkort på värdet omvandlat till gröna hjärtan. Ett grönt hjärta = 20 pix. Du kan även tjäna gröna hjärtan genom att spara på prislappar, rekommendera Swop Shop till vänner och sprida ordet via sociala medier. För att butiken fysiskt ska kunna finnas och tillhandahålla personal och hyllutrymme betalar du en inlämningsavgift på 25 procent av värdet på dina kläder. 

Inte Malmöbo? Om du skaffar ett abonnemang hos Swop Shop kan du byta kläder via hemsidans forum. Läs mer om Swop Shop och hur du kommer igång med ditt swoppande här!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!