Take it away!

Nya siffror visar att vi enbart i Sverige använder en miljard engångsmuggar om året. Det är hundra muggar per person – HELT i onödan. Den siffran kan du enkelt krympa på ett litet klick.

En miljard engångsmuggar. Bara i Sverige. Per år. Det säger sig självt att det är ett enormt slöseri med naturens resurser, på någonting som inte fyller någon som helst funktion.  Engångsmuggar riskerar också att bli till skräp och eftersom de består av både papper och plast blir delar av dem kvar i natur och hav under lång tid. Dessutom medföljer ofta tillbehör som består helt av plast, till exempel ett lock.

Just nu har Håll Sverige Rent en kampanj för att uppmärksamma engångsmuggens onödighet och under hashtaggen #hejdåengångsmugg kan du utmana dig själv och andra kaffepimplare i din närhet att välja flergångskopp istället för engångsmugg. Det lönar sig på många sätt, då flera kedjor faktiskt erbjuder rabatter till dig med egen mugg:

  • Pressbyrån eller 7-Eleven för att få 3 kr rabatt när du köper kaffe med flergångsmugg.
  • Espresso House och få dubbla stämplar i appen när du köper kaffe med flergångsmugg.
  • Naked Juicebar för att få 5 % rabatt (under perioden 27 sep29 okt) när du köper smoothie eller juice i egen mugg.

Det är alltså ingen dum idé att investera i en smart flergångskopp – allra helst om du väljer att ta ditt kaffe på språng flera dagar i veckan. Här är våra fem favoriter!

Giftfri bambukopp som håller värmen ungefär lika länge som en pappersmugg, 110 kr, Ecoffe
Mugg i rostfritt stål som håller värmen i upp till 6 timmar, 299 kr, Hydo Flask
Mugg I rostfritt stål och keramik, ca 300 kr, Frank Green. Bonus! Du kan specialdesigna din egen kopp!
Take away mugg i certifierad bamboo, 109 kr, Ekobo
Kopp i värmetåligt glas, 179 kr, Neon Kactus

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!