Tänd ett Svanenmärkt ljus …

Hej mörker, hej innemys! Visste du att vi bara i Sverige eldar upp 300 miljoner värmeljus och bränner omkring 18 000 ton ljus om året?

Det finns främst två saker du ska tänka på när du ska införskaffa höstens alla mysljus.

1. Välj ljus av stearin och inte ljus av paraffin. Stearin är ett bra val för klimatet eftersom stearin tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffin som görs av fossila råvaror som olja. Stearin innehåller inte fossila råvaror som bidrar till utsläpp av växthusgaser.

Stearin produceras av animaliska och/eller vegetabiliska fetter. Det är antingen en restprodukt från slakteriindustrin eller producerat av naturliga oljor som raps, soja, palm och solros.  

Ur miljösynpunkt är ljus tillverkade av paraffin det sämsta alternativet. Paraffin är en restprodukt från oljeindustrin. Det avger cancerogena ämnen när det blir varmt och det släpper även ut koldioxid vilket bidrar till växthuseffekten.

2. Välj stearinljus med Svanenmärkning! Det innebär bland annat att ingen palmolja får finnas i produkten, veken ska vara av ekologisk bomull och inga miljöskadliga, cancerogena eller hormonstörande ämnen får ingå.  Enligt Svanen kan scenariot att alla svenska konsumenter övergår från paraffinljus till Svanenmärkta stearinljus minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna!

Ett högst miljövänligt alternativ är att välja ljus tillverkade av återbrukade stearinstumpar.
Några som gör det på ett alldeles förträffligt sätt är Skruvade Systrars Ljus. - läs mer om dem här!

 Återvinn koppen!

De flesta värmeljus kommer i en kopp gjord av aluminium – en produktion som kräver enorma mängder energi och därför bör tas om hand om på bästa sätt. Den hamnar självklart i återvinningsbehållaren för metall. Men, och här kommer ett viktigt men. Glöm inte att pilla ut  vekhållaren! Den är nämligen gjord av järn och på återvinningen sorteras järnet ut med magneter. Sitter vekeshållaren kvar hamnar både koppen och veken i järnsorteringen och etersom järn smälts vid högre temperaturer än aluminium förbränns koppen och aluminiumet går till spillo utan återvinning.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!