Tandborsten – ett globalt avfallsproblem

När bytte du tandborste sist? Vi skulle gissa på ganska nyss. Du kommer att avverka cirka 300 tandborstar under din livstid, gångra det med några miljoner eller rent av miljarder och du fattar nog vart vi vill komma.

Tandborsten är en typisk sådan där sak som vi bara slänger ner i kundvagnen utan att fundera så mycket mer på det. Borsta tänderna ska vi ju. Byta ofta bör man ju. Och så vidare. Världen konsumerar runt 3,2 miljarder tandborstar i plast – varje år. Lägger vi till andra munhygienartiklar i plast så landar vi på 10 miljarder. Merparten av detta hamnar på soptippar eller i havet – tandborstar i plast går inte att återvinna då det inte är en förpackning och det tar i runda slängar 500 år innan den har brutits ner – eller smulats sönder till mikroplaster rättare sagt. De flesta plast-tandborstarna är dessutom ofta tillverkade av polypropylenplast, ett material som är i princip oförstörbart och omöjligt att återvinna. Kort sagt, plasttandborsten är ett globalt avfallsproblem som vi alla bidrar till utan att blinka.

Byt till bambu!

Så vad gör vi nu då, nu när vi inte längre kan ge plasttandborsten en självklar plats på handfatskanten? En enkel och snabb åtgärd är att byta till en tandborste gjord av bambu.

Bambu är en naturlig växt och biologiskt nedbrytbar och är därför en förnybar och hållbar resurs. Bambun är dessutom en av de snabbast växande trädslagen som finns. Dock kan du inte återvinna din bambutandborste, även den får åka rakt i soporna. Men det är fortfarande en klar vinst för planeten, då trä bryts ned snabbt och inga farliga ämnen avges vid förbränning. Dessutom är de väldigt mycket snyggare, OM du nu skulle behöva ytterligare en anledning.

Svenska The Humble Co har tagit upp kampen mot plasttandborstar och munhygienartiklar – och det med besked. Du kan hitta deras produkter i över 40 000 butiker världen över. Och om du klickar på bilden!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!