Too Good To Go – rädda mat smart!

Om du inte redan är en av de 50 miljoner som redan räddar mat med appen Too Good To Go är det hög tid. Enklare, smartare, godare och mer ekonomiskt än så här blir det faktiskt inte.

Ni kan säkert de svindlande matsvinn-siffrorna vid det här laget. En tredjedel av all mat som produceras idag slängs bort. Matsvinn står för 10 procent av jordens utsläpp av växthusgaser och i Europa slänger vi i snitt bort  92 kilo mat varje år per person – hela Europas årliga matsvinn uppskattas vara värt 143 miljarder euro. Svindlande, svidande och såklart ohållbara siffror som fick grundarna bakom appen Too Good To Go att agera. 

100 miljoner måltider

Tanken bakom appen är enkel – rädda mat från restauranger och butiker som annars hade slängts och låta app-användarna köpa den till REA-pris. Kort sagt, alla vinner på att minska matsvinnet. Och här händer det verkligen grejer. Sedan starten 2015 har de lyckats få med nästan 50 miljoner människor runt om i världen på tåget. Tillsammans har de snart räddat 100 miljoner måltider från 121 000 caféer, restauranger, butiker och hotell i 18 olika länder. I Sverige lanserades appen i Stockholm 2020 men fler och fler städer ansluter nu i snabb fart. 

Magic bags

När du laddar ner appen får du snabbt koll på all tillgång på mat som finns i din närhet.  Antingen syns all mat i området, eller så kan du välja att söka upp specifika måltider efter exempelvis typ av mat eller när det går att hämta upp. Ofta finns det även så kallade ”magic bags” – de brukar kosta mellan 30 och 50 kronor styck men värdet i påsen är oftast det tredubbla. När du har beställt din mat får du ett kvitto som du sedan visar upp i affären för att hämta ut det som du har beställt. Ja ni hör ju, alldeles för enkelt och prisvärt för att låta bli.

Förutom appen har Too Good To Go en gedigen faktabank och en inspirerande hemsida.  Där hittar du även en blogg med jättemycket matnyttiga tips – kolla in den här!

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!