kaer-collective
Minimalist? Ja, visst! Rebecca inspirerar till ett enklare och mer avskalat liv. I dagens rusande tillvaro vill hon vara en envis, men ack så angenäm, bromskloss. Hos Rebecca bjuds det på tips på hur du blir en medveten shoppare, klädvård, själavård samt en och annan decluttering.  
Instanamn: @rebecca.beige

Inneskon entrar det svenska folkhemmet, romantiska komedier kommer att spikea på strömningstjänsterna och aldrig förr har vi haft det så städat i lådorna. Den danande konjunkturen tillsammans med krig, klimatkris och osäkra elpriser kommer att göra svenskarna mer försiktiga och mindre köpbenägna. Men måste det innebära att vi blir tröstlösa smålänningar allihopa? I think not! Här kommer min spaning på 2023:

Trendspaning 1: Home core 2.0

Även om många svenskar kommer att klara den nedåtgående konjunkturen så kommer allt fler att hålla i pengarna. Vi kommer inte att våga planera på samma sätt som förut. Resor, stora tillställningar och dyra utemiddagar kommer att skjutas upp på obestämd tid. Vi kommer att hålla oss hemma och home core får en revival. Men tillskillnad från pandemins homecore, kan vi nu träffas, helt utan avstånd och munskydd. Glöm det beigea mjukissettet, hemgjord pasta och dyra pass-på-renoveringar. Home core 2.0 är här.

Trendspaning 1.1: Hemmafesten och inneskon

Hemmafesterna blir stora och många 2023. Ni vet middagar som övergår i shots, hög volym och ett temporärt dansgolv? Knytis är det enda rätta (och rimliga) då matpriserna väntas öka ytterligare 20 %. 

Vi vill framkalla känslan av gå på lokal, utan att gå på lokal. Vi vill inte förstöra genomtänkta outfits med ett par fuktiga strumplästen. Den omdebatterade inneskon kommer därför att normaliseras. Alla kommer vi att äga ett par låga skor med mjuk sula. Tänk ballerinaskor och mary janes, kanske med en spetsig tå? Väldigt klädsamt till det mesta.

Trendspaning 1.2: Takecaresundays

De flesta kommer inte att ha råd med några dyra renoveringar, men vill ändå förändra och ta hand om hemmet. Takecaresundays blir det nya selfcaresunday. På söndagar lagar, smörjer, rengör, ommöblerar och rensar vi som aldrig förr. Bra för hemmet, ekonomin, miljön och själen. Och kan även göras på t ex en torsdag om så önskas. 

Trendspaning 1.3: Oskavigt mode

Bara för att vi tillbringar mycket tid hemma, vill vi inte tillbaka till det matchande mjukissettet. Vad klär vi oss i då? Kläderna måste vara tillräckligt bekväma för att kunna gå i hemma men tillräckligt stylish för obesvärat kunna öppna dörren när du får oväntat besök. Jag tänker dressade pull-on byxormjuk bomullsskjorta med collegetröja och till sommaren T-shirtklänningen.  

Trendspaning 2: Sytrenden fortsätter att trenda

I och med Tik Tok och den alltmer inflytelserika gen Z (som vill ha en individuell och cool stil, men inte stötta den smutsiga kläd- och textilbranschen) har upgrades och remakes av kläder trendat under 2022. Med mindre pengar och mer tid kommer vi att 2023 sy som aldrig förr. Vi kommer att köpa kläder billigt second hand och sedan modifiera enligt eget tycke och smak. Nyköpskänsla utan nyköp! Och med olika lagningstekniker som Boro och filtning kommer vi både att kunna uppgradera OCH laga våra kläder. Nyköpskänsla utan köp överhuvudtaget!  

Trendspaning 3: Romcom core

När vår omgivning skakar vill vi se filmer och serier som känns trygga. Sånt som vi tidigare har sett, där vi vet inte bara vet hur filmen slutar utan också att den slutar lyckligt. Det spås att romantiska komedier gör comeback 2023 och vi kommer att vilja klä oss som 00-talets filmkaraktärer. Tänk slip dresses, tubtopp, cargobyxor och hårklor. Tänk Cameron Diaz i Den där Mary med sina enkla t-shirts och cardigans. Tänk Julia Roberts sin stora kavaj eller magtröja i Min bäste väns bröllop. Eller en Elle Woods i helsvart. Goals ändå.   

Trendspaning 4: Supermotiverad konsumtion

Planning2023_Planandwrite_ENG_Sagegreen_02

Ja, det låter konstigt men hear me out. Många kommer inte att kunna planera sitt nästkommande år som tidigare. Vi vet inte hur mycket av vår inkomst som kommer att behöva gå till el och mat. 2023 kommer vi därför inte att kunna göra upp stora planer eller konsumera som förut. Våra spendingmoney blir än mer värdefulla. På vad och vem vill vi lägga våra pengar? Handeln, hotell- och restaurangbranschen samt kultursektorn spås få det tufft kommande år. Vi behöver bli mer nogräknade och supermedvetna i våra val. Är utelivet viktigare än att köpa ett par nya skor? Och om du ska köpa ett par skor, kan du tänka dig att spara några månader extra och stötta en småföretagare eller lokala producenter med lite dyrare priser istället för att köpa från de billigare storbolagen? Vilka vill du ge chansen att klara den stundande lågkonjunkturen? Många konsumenter kommer för första gången tvingas att välja. Det är bara bra tror jag, det kräver en rejäl dos självrannsakan och det är aldrig fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!