Tvätta smart

Microplast i haven är inget nytt begrepp, att de bland annat  kommer från våra kläder vet vi också och att det absolut inte är varken smart för miljö eller i slutändan vår egen hälsa har vi garanterat koll på. För att minimera problemet kan vi tvätta smartare – här är fem snabba sätt att tvätta rätt!

Det är ingen nyhet att vi borde tvätta våra plagg betydligt mer sällan än vad vi gör. Både för att spara in på vatten och miljö men också för att kläderna ska hålla längre. En annan viktig anledning att se över sina tvättvanor är när det gäller plagg i syntetmaterial. De läcker minismå plastpartiklar – vissa beräkningar menar att det rör sig om så många som 700 000 stycken minimala plastbitar/tvätt – och när du tvättar plagget hamnar de i vattnet. Än så länge finns inte tillräckligt avancerad teknik för att filtrera ut dem redan i tvättmaskinen eller senare på reningsverket. De hamnar alltså i vattnet där fiskarna får dem i sig och i slutändan får vi in dem i kroppen tack vare våra matvanor. Inte OK alltså – är vi överens om det? 

För att minimera risken för mer plast i vattnet kan du enkelt tvätta lite smartare hemma.

5 kloka tips till hur du lätt förändrar dina tvättvanor 

Tvätta mindre. Du sparar in på miljön och ökar plaggens livslängd genom att minska slitsamma tvättar. 

Satsa på att vädra plaggen regelbundet och välj att punkttvätta specifika fläckar när det är möjligt.

Torktumlaren är en bov framförallt när det kommer till microplasterna, de lossnar nämligen enklare i friktionen från tumlaren. Oftast torkar syntetmaterial jättensabbt utan extra värme därför är det en bra lösning att undvika att tumla dem. 

Tvätta på kallare gradtal för att skydda fibrerna från att slitas. 

Använd en specialanpassad tvättpåse för dina syntetplagg. Den samlar upp microplasterna istället för att de försvinner med vattnet. 

Tvättpåse för att fånga upp microplaster, ca 300 kr, Guppyfriend.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!