Tvättikett!

Om vi vårdar de plagg vi redan har i garderoben på rätt sätt leder det förhoppningsvis till ett minskat behov av nya inköp och det i sin tur leder till… ja, du har fattat helt rätt… minskad miljöpåverkan. Hur gör vi då för att få våra plagg att leva så länge som möjligt?

Helt ärligt är vi gissningsvis ganska många som har den dåliga vanan att lite då och då slänga ett plagg (eller flera) i tvättmaskinen enbart för att de behöver fräschas upp, eller hur?! Vi slutar med det genast och tänker istället till lite mer när det gäller klädvård – är ni också med på det? För att på bästa sätt få kläderna att hålla längre och samtidigt spara på miljöresurser handlar det om att vårda snarare än att slentriantvätta. Med rätt tips är det ganska enkelt att ändra dina vanor. 

Vädra mer

Oftast räcker det med att vädra plaggen du vill fräscha upp. Spraya lite linnevatten på dem och häng ut dem ett par timmar så är de snabbt som nya.

 

Tvätta fläckar

Får du enstaka fläckar på ett plagg är det alltid bättre att använda en fläckborttagare på det smutsiga området istället för att tvätta hela plagget.

 

Använd tvättpåse

Alla plagg av polyester och liknande plastmaterial släpper ut minismå platspartiklar när de tvättas. Dessa åker rakt ut i vatten och natur och förstör för miljön där. För att undvika detta rekommenderas att använda speciella tvättpåsar som effektivt samlar upp microplasterna istället för att släppa ut dem med tvättvattnet.

 

Tvätta på låg temperatur

Plaggen blir oftast rena även i lägre temperaturer så undvik de höga som bara tar mer energi och sliter mer på plaggen.

 

Fyll maskinen

Tvätta aldrig halvfulla maskiner det säger sig självt att det är ett otroligt miljöslöseri.

 

Lufttorka

Det är ett mycket bättre alternativ än att använda torktumlaren. Den sliter mycket på plaggen och drar onödigt mycket energi.

 

Undvik mjukmedel!

Ofta är det helt onödigt att använda någon form av mjukgörare efter tvätt och dessutom innehåller många av dem onödigt många miljögifter.

 

Vårda ömtåliga plagg

Känsliga material som siden och ull ska helst undvikas att tvättas i maskin – här är det bättre att vädra, handtvätta eller punkttvätta fläckar. Använd gärna ett specialanpassat tvättmedel för att inte slita på materialen i onödan.

 

Använd miljösnälla tvättprodukter

Satsa på ekologiska och naturliga rengöringsmedel. De r snällare mot både hud, plagg och miljö. Och dosera i lagom mängd – ofta behöver du inte mycket mer än en matsked tvättmedel för att det ska bli rent.

159 kr/750 ml, Washologi.
129 kr/1 liter, Ecover.
149 kr/1,5 liter, Mulieres.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!