Vad ska vi äta i oktober?

Vi snackar mycket om att äta i säsong men exakt VAD är det vi ska stoppa i kundvagnen precis just nu? Här kommer oktobers shoppinglista!

Det är ingen nyhet att vi ska tänka säsongsbetonat och lokalproducerat när det kommer till våra livsmedel. Svenska frukter, bär och grönsaker i säsong har i regel lägre klimatpåverkan, de smakar mycket bättre, de är mer näringsrika och som grädde på säsongsmoset – de är mer prisvärda. Det är dessutom roligare att äta saker som vi har längtat efter i nästan ett helt år, som den där kantarellmackan till exempel. 

Så vad ska vi då se till att handla, laga och äta under oktober? Jo, i alfabetiskt ordning, precis just det här:

Blekselleri 
Blomkål 
Broccoli 
Brysselkål 
Delikatesspotatis
Grönkål 
Gul lök
Jordärtskocka 
Kantareller 
Kryddor i kruka
Kålrabbi 
Kålrot 
Lingon 
Lök 
Morot 
Palsternacka 
Pepparrot 
Persilja 
Potatis 
Pumpa 
Purjolök 
Päron (Alexander Lukas)
Rotselleri 
Röd lök
Rödbeta 
Rödkål 
Savoykål 
Spetskål 
Stjälkselleri
Tomat 
Vitkål 
Äpple (Aroma, Saga, Rubinola, Santana, Ingrid Marie)

Säsongmat.nu finns det utförliga beskrivningar av alla råvaror i säsong och hur de kan tillagas och förvaras på bäst sätt. Håll även koll på lokala odlare och producenter – ofta kan de veckovis erbjuda grönsakskassar med nyskördade säsongsråvaror. Ett perfekt sätt att både äta närodlat, nyttigt och klimatsmart. 

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!